Zeleninová polievka

Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

S variantami dobrej fazuľovice je to na našom Slovensku ako s kapustnicami, hovädzími polievkami, či s guľášami. „Co chyžka, to inakša vareška“, platí spod Tatier až k Dunaju. Mamkina na „štarte“, prvá „zahraničná“, originál Záhorácka, nezabudnuteľnej Elenky Kleisovej, pamätná Šarišská „nežná“ Paľka Mikulíka a dnes „Tuscany´s Fagioli all ´Uccelletto“. Objavili sme ho v novom časopise pre domáce kuchyne „MILK STREET“ na 6. str. Zaujala ma staccato_m taliančiny, prispôsobil, uvaril som a chutila.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. vstupná zostava ingrediencií aj s novým časopisom
  2. trošku som sa pohral pri pokrájaní buľvy fenikla na drobno
  3. veľkou výhodou je, že ak si pripravíte všetko vopred, potom to už ide „jedenásť÷dvanásť”. Na pomocnom tanieri je pokrájaný fenikel, postrúhaná cibuľa, pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájané lístočky šalvie lekárskej, KL soli a 0,5 KL sušených semienok feferóniek
  4. vo vyššom hrnci (pozri obr. č. 8) som na strednom stupni ohrevu rozohrial 3÷4 PL a vysypal doň celý obsah pomocného taniera; po premiešaní som celú zostavu podusil do zmäknutia, ~ 15´; medzičas som využil na fritovanie odložených lístkou šalvie, s druhou polovicou oleja, ktoré som následne nechal odkvapkať na papierovom obrúsku
  5. podusená zelenina sa mi zdala dosť „suchá”, tak som ju nadstavil dobrou PL masla a dobrou PL kuracej masti, pridal ku nej konzervovanú taliansku veľkú bielu fazuľu (u nás ju voláme, že „papuča”) aj so šťavou (originál využíva šťavu len z 2/3 hrnčeka, ale táto fazuľovica je naozaj hustá, tak ja som použil štavu všetku); Poznámka: pokiaľ by ste si fazuľu pripravovali z vlastných zásob, tu je taliansky origo_postup; 250÷333 ml suchej fazule v hrnci, cez noc zaleje 1 500 ml vlažnej vody s 1,5 PL soli, pred varením do nej pridá 2÷3 („adidaska”) bobkové listy, celú hlavičku pokrájaných strúčikov cesnaku a ešte dobrý liter vody. Celú zostavu varí asi 69´ pri 150 °C, až fazuľa zmäkne a získa krémovú konzistenciu. Pri scedení si ponecháva iba 2/3 hrnčeka (vyše 160 ml) „polievky” a fazuľovicu uvarí, ako som už popísal.
  6. do hrnca som teraz prilial aj olúpané a na drobno pokrájané (alebo v dlani popučené) paradajky v konzerve aj so šťavou, premiešal a varil ďalších 10÷12´
  7. po ochutnaní som pridal čerstvo mleté čierne korenie, soliť nebolo treba
  8. a prikrytú polievku, po premiešaní so zvyškom oleja z fritovania šalvie, ešte chvíľku povaril. Tento obr. tu nemusel byť, ale chcel som sa Vám pochváliť novým hrncom!
  9. tak a hotovo, alias „fertig Mariška, prikri sa!”
  10. na tanieri, s postrúhaným „parmezánom” a fritovanými lístkami šalvie, „toskánska fazuľovica” vyzerala takto. Taliani, hlavne doma, si skoro každé jedlo už na tanieri ešte pokropia kvapkami extra panenského olivového oleja.
  11. skôr, než som Vás s touto polievkou zoznámil, uvaril som ju druhýraz a hotovú som v závere (už pri vypnutom ohreve) korunoval na malé kúsky pokrájanou mladou „maslovou” cuketkou,
  12. zvyškom pečeného stehna z morky a
  13. podľa kolegu na Varecha.sk a vzácneho priateľa „chillicowboy_a zo Záhoria”, @Kimlo pridal aj na drobno pokrájané jalapeño; množstvo si pridajte, prosím, podľa vlastných chutí
  14. v polievkovej miske z anglického porcelánu chutila tiež až veľmi!
  15. „krásne dievča z prérie”, to je meno tejto ruže, nového prírastku našej záhradky.