Tortilla paisana (španielska sedliacka omeleta) so špargľou (fotorecept)

Autor receptu: safran

Tortilla paisana vychádza z klasickej Tortilla de patatas, ktorá obsahuje iba zemiaky, oliv. olej, vajíčka a soľ. Pridaním akejkoľvek ďalšej zeleniny, aj keď technologicky postup ostane rovnaký, sa zmení na španielsku sedliacku omeletu. Jedla som ju s brokolicou, so zelenou a červenou paprikou, s čerstvým hráškom... Vďačné jedlo so sebou na pláž alebo piknik. Dnes som ju pripravila s cukinou, červenou paprikou a bielou špargľou.

2-4
porcie
35-40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Surové očistené zemiaky prekrojíme pozdĺžne na polovice, ešte raz pozdĺžne prepolíme a krájame na tenké prúžky cca 3-4mm. Do panvice nalejeme hrubšiu vrstvu olivového oleja, zahrejeme na miernu teplotu, vložíme plátky zemiakov a pomaly "varíme" v oleji. Medzi tým si nakrájame očistenú cibuľu na pozdĺžne mesiačiky, pridáme ku zemiakom a necháme zosklovatieť. Posolíme. Nič zo surovín by nemalo nijak zmeniť farbu.
  2. Prikryjeme pokrievkou, zemiaky necháme zmäknúť. Pridáme na pásiky nakrájanú čerstvú červenú papriku, po chvíli polkrúžky nešúpanej mladej cukiny, nakoniec na 2cm dieliky nakrájanú, vopred ošúpanú, špargľu. (Nepredváram ani nenaparujem.) Miešame zľahka a málo, aby sme zemiaky nerozbili.
  3. Túto zeleninovú masu potrebujeme scediť od prebytočného oleja sitkom, tie šikovnejšie skrz škáru medzi priklopeným tanierom alebo pokrievkou. V inej hlbokej mise si medzi tým, ako trochu zeleniny ochladne vymiešame so soľou a červenou sladkou práškovou paprikou (španielska a maďarská sú tie najlepšie, ktoré sa dajú zohnať, ak nemáme vlastnú) a vložíme do vajíčok všetku zeleninu, premiešame, aby sa obalila vajíčkami a celú ju dáme na panvicu, tentokrát už do rozhorúčeného oleja sprudka opekať po jednej strane, hrkajúc panvicou, ako pri klasickej omelete. Upravíme okraje omelety a priklopíme vhodným tanierom.
  4. Najošemetnejší krok: celú omeletu otočíme aj s panvicou preklopíme obsah na tanier. Pridržujte si tanier suchou utierkou, dbajte, aby ste nedávali oleja veľa, inak by ste sa mohli teraz škaredo opáliť. Chce to cvik, a žiadny strach. Obsah taniera nechajte cez okraj taniera skĺznúť späť do panvice a dopečte na druhej strane.
  5. Podávajte so šalátom ako výdatný obed, nechajte vychladnúť, zmenšite porcie - bude skvelý olovrat alebo ľahká večera. Dobrú chuť! Táto omeleta je klasický španielsky recept, podáva sa krájaná na trojuholníky ako teplé alebo studené predjedlo, teplá, prekrojená na polovicu bude skvelým letným obedom so šalátom, na štvrťky ku vode na pláž aj pre priateľov, ak sa nakrája na malé kocky a napichuje šparátkami, podáva sa ako tapas večer ku vínu. Nikdy sa neposýpa syrom, ani ním neplní.