Torta Zelený mach

Autor receptu: momi

Verte či neverte, ale táto torta naozaj nemá v sebe ani štipku farbiva. V ceste je obyčajný špenát a vo výsledku ho vobec necítiť. Cesto je lahodné a vláčne, krém svieži a efekt z torty obrovský! Na našom včerajšom večierku padali rozne tipy z čoho je - zelený čaj? pistácie? brokolica? marihuana? Je to špenát a inšpiráciu som našla na poľských kulinárskych weboch, kde je tento dezert hitom.

12
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rozmrazený špenátový pretlak (pretlak, nie sekaný ani listový špenát) necháme odkvapkať v sitku a v miske zmiešame s polovicou oleja. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, postupne pridáme cukor, vanilkový cukor a nakoniec žĺtka. Do masy pridáme zvyšnú polovicu oleja, múku zmiešanú s práškom do pečiva, hrubú múku. Nakoniec vmiešame špenát. V ceste poprechádzame ostrým nožom, čím prerušíme vzduchové bubliny a tak nevzniknú počas pečenia diery v ceste.
  2. Vylejeme na papierom vystlaný alebo maslom a múkou vysypaný plech. Pečieme na 180 C. (ak pečieme v tortovej forme tak cca hodinu, ak pečieme na obdĺžnikovom plechu, tak cca 40 min).
  3. Z upečeného a vychladnutého korpusu zrežeme vrchnú časť (z tej si nadrobíme omrvinky na ozdobenie, tak ako sa to robí pri tzv. Krtkovej torte). Zvyšný korpus prerežeme na dva pláty. V prípade obdlžnikovej formy nezrezávame vrch, iba prerežeme na dva pláty a vytvoríme zákusok cesto-krém-cesto-krém.
  4. Pripravíme si krém. Vyšľaháme šľahačku ochutenú práškovým cukrom do tuha (možeme pridať Smetafix), primiešame Mascarpone. Do polovice krému (ktorú použijeme medzi korpus) možeme vmiešať čerstvé alebo kompótované ovocie. Zvyšnou bielou polovicou potrieme vrch a boky torty.
  5. Takže ešte raz: Naplníme korpus krémom (cesto-krém-cesto-krém-omrvinky), boky potrieme krémom. Omrvinkový vrch (ktorý pripomína mach) dozdobíme zrniečkami granátového jablka alebo iným drobným lesným ovocím.