Karamelová torta
Karamelová torta

Torta Špongia (SpongeBob)

nika168 - fotkanika168, 20. apríla 2017
Torta Špongia (SpongeBob)
Foto: nika168

Torta bola pre kamarátku, ktorá je hrdou krstnou mamou dvojročného Šimonka :D

Suroviny

Biely piškótový korpus:
150 g
4 kusy
150 g
1 bal
1 bal
 (alebo rumová aróma)
Tmavý korpus:
120 g
140 g
150 g
1 bal
1 bal
150 g
6 ks
 (alebo rumová aróma)
Pribináčikový krém:
500 g
2 ks
Karamelový krém:
1 konzerva
150 g
Ovocná náplň:
 (jahodový)
Ozdoba:
 s detským motívom
 (biela, mliečna čokoláda)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si bielu piškótu: Žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom do peny, pridáme rum, arómu. Postupne pridávame múku s PDP a na záver ušľahaný sneh z bielkov. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 35-40 minút /závisí to na type vašej rúry/.

  2. 2

    Pripravíme si tmavú piškótu: Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, vanilínovým cukrom a rumovou arómou do penista. Zašľahávame žĺtky, mierne vychladenú roztopenú čokoládu a potom múku zmiešanú s PDP. Potom opatrne zapracujeme vyšľahaný sneh z bielkov. Pečieme pri teplote 160 stupňov 45-60 minút.

  3. 3

    Upečené, vychladnuté a rozrezané pláty ponatierame bohato zohriatym džemom a plníme pripravenými krémami. Pribináčikový krém si pripravíme vyšľahaním mascarpone a pribináčika, v surovinách som neuvádzala pri tomto kréme cukor, ale kto má rád sladšie, pokojne nech si pridá :D je to predsa detská torta a deti sladké milujú.

  4. 4

    Karamelový krém si pripravíme z deň vopred uvareného salka na karamel alebo dnes už kúpite hotové karamelové salko. Salko vyšľaháme so zmäknutým maslom a naplníme tortu.

  5. 5

    K takýmto krémom som si pripravila aj ovocie, ktoré môžte dávať medzi pláty samostatne alebo priamo do krému. Ja som maliny dala do smotanového krému a banány do karamelového. Po naplnení tortu ozdobíme po stranách prikladaním čoko paličiek /odporúčam - dostať ich v Lidli - Mister choc značka/ alebo použite klasické trubičky. Stuha slúži na previazanie a čiastočne aj na spevnenie aby trubičky náhodou nespadli, i keď ich priliepate ku krému ale stuhou nepokazíte nič - je to aj peknou ozdobou aj istotou :D Oblátku s detským motívom môžte dať priamo na tortu, položiť na krém, oblátka by sa nemala rozpiť, je z dobrého materiálu. Dostať ju v cukrárenských potrebách. Ja som objednávala na internete.

Diskusia k receptu

torticka
Keby ju videli nasi chalani (5 a 2 roky) hned by ju chceli. Lebo oni sa teraz len na to divaju. Krasna torta.
tothka
Po prvý krát som skúšala pridaj obrázok ku komentáru. Z tejto mal radosť môj vnuk. Ja som sa inšpirovala T.Katkou.
nika168
Tothka :D to je nádherná torta, obrovský palec hore. Tak tomu ver, že musel byť veľmi šťastný. Si talent. Ja s pečením len začínam.. Ja by som tak dva az tri roky dozadu vobec nepovedala, že ma to tak nadchne. Aj tak si myslím že mám ešte čo doháňať. Obdivujem také zručné gazdinky a čo som niektoré recepty videla, veru aj muži sú veľmi šikovní. Ja sa len dívam a učím :D ale táto tvoja tortička je naozaj krásna. Dala si ju aj tu na Varechu?? ak nie šup šup a hneď :D
tothka
Nika, nebudem pridávať to, čo tu už je, ja som sa inšpirovala varecháčkou
@tkatka , jej recept si tu určite nájdeš. Tebe prajem veľa chuti do pečenia
ďalších krásnych výtvorov. Ja už nepridávam moje torty ani iné veci, chýba mi dobrý foťák, /pokazil sa/. občas odfotí moje výtvory dcéra a ja si ich aspoň archivujem
jankaj622
DObrý deň, chcela by som sa opýtať. , idem robit podobnu tortu s obrazkom na oplatke navrchu, kolko vydrží tá oplatka...myslim ako vopred pred servirovanim ju mozem dat na tu tortu aby zostala pekná a nepoškodená. Doteraz sme to v ten istý deň servirovali...tak neviem.

ďakujem za odpoveď
nika168
@Jankaj622 (22.5.2017 18:01)

Prepáčte, nerozumiem prečo tu človek nedostáva upozornenia keď mu prídu nové komentáre. Preto sa ospravedlňujem, že som tu Váš komentár našla /a to si len náhodou prezerám/ :/ takže ako predpokladám, že torta je už aj dávno zjedená... Neviem či ste predsa skúšali tú jedlú oblátku, ale to môžte dať aj deň vopred, položila som ju na stuhnutú polevu na torte, ale už som robila raz aj tortu, kde som jedlú oblátku pokladala priamo na krém a nerozpilo sa mi nič. Vydrží to. Prípadne sú pri niektorých jedlých obrázkoch aj také špeciálne gély potravinárske - ako glazura, ale to su len niektoré druhy. Ja som pri kúpe tohto obrázka nemala žiadne príslušenstvo navyše. Oblátku som len položila na tortu :D A teda ak smiem, nepridáte fotku ak ste už tú tortu robila? :D