Torta Spiderman s karamelovo-vanilkovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: martamm

Dnes mal môj vnúčik Martinko tri rôčky a objednal si na oslavu narodenín a zajtrajších menín tortu so Spidermanom. Pre inšpiráciu som si poprezerala stránky na internete a výsledok hľadania a snaženia vám ponúkam. Aby som sa nechválila cudzím perím, postavičku Spidermana modeloval môj manžel :)

40
porcií
2x 30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Klasickým spôsobom upečieme piškótový a orechový korpus v tortovej forme. ja som použila hranatú štvorcovú. Piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov piškótový asi 40 minút, orechový asi 30 minút.
  2. Orechový korpus foto:
  3. Korpusy vyberieme z formy a necháme vychladnúť. medzitým si pripravíme krémy. Sladené Salko sme si uvarili v tlakovom hrnci po dobu 1 hodiny predchádzajúci deň, takže sa s jeho prípravou dnes nemusíme zdržiavať. Pozor na kúpené skaramelizované Salko, je dosť riedke, plnka potom tečie. Z mlieka, pudingov, hrubej múky, vanilky a 8 PL cukru uvaríme hustý puding, naozaj taký, že ho ledva miešame. Necháme za občasného miešania vychladnúť na izbovú teplotu. Postupne do neho elektrickým šľahačom zapracujeme maslo, ktoré sme vyšľahali so 4 PL cukru a má izbovú teplotu. Hotový krém rozdelíme na dve časti, do jednej primiešame skaramelizované Salko.
  4. Vychladnuté korpusy rozrežieme na 3 pláty. Najskôr si naplníme spodnú časť torty nasledovne: piškótový plát - vanilkový krém, orechový plát - karamelový krém, zopakujeme ešte raz, čiže spodok tvoria 4 pláty.
  5. Zostal nám 1 piškótový a 1 orechový plát. Každý rozrežieme na 4 časti. Na poschodie budeme potrebovať 2 piškótové a 2 orechové odrezky. (z každého plátu nám zostane polovica, tú môžeme nakoniec rozdrviť a zmiešať so zvyškom krému, vyformovať guľky, obaliť v mletých orechoch). Naplníme rovnakým spôsobom, ako spodnú časť torty. Zvyšné krémy pomiešame spolu a natrieme nimi boky a vrchy obidvoch častí. Dáme stuhnúť do chladničky.
  6. Pripravíme si poťahovaciu hmotu (ja som mala kúpenú), rukami rozmiesime, ja som to robila po častiach, bola dosť tuhá, ale dalo sa. Časť zafarbíe na červeno (na telo a čižmy Spidetmana), časť na modro (na nohy). Vymodelujeme najskôr modrú časť (nohy so sedacou časťou) a čižmy, ktoré navzájom spojíme
  7. Potom vymodelujeme trup s rukami a nakoniec hlavu (spojíme špáradlom s trupom)
  8. Z rozvaľkanej bielej hmoty vyrežieme oči, nalepíme na hlavu. Ja som použila rozšľahané bielko. V maličkom množstve vody si rozpustíme čiernu potravinársku farbu na kašičku, tenkým štetcom vymaľujeme pavučiny na telo a čižmy a pavúka na hruď. Na obrázku sú čižmy ešte nenamaľované...
  9. pohľad od chrbáta. Hotového Spidermana díáme vychladiť a hlavne uschnúť farbu.
  10. Väčšiu časť poťahovky zafarbíme na modro, rozvaľkáme na doske posypanej solamylom, opatrne podsunieme obidve ruky hánkami hore až po lakte pod rozvaľkanú hmotu, prenesieme na pripravený vychladnutý korpus a rukami vyhladíme (kto má žehličku na vyhladzovanie poťahovky ju samozrejme použije). Takto obalíme aj poschodie torty.
  11. Potiahnuté poschodie položíme na roh štvorca tak, že ho spojíme na dvoch miestach špajlami, aby sa neposunulo. Teraz už doporučujem mať tortu položenú na tácke, na ktorej ju budeme servírovať. Ozdobný papier chránime podložením papiera na pečenie (ja som zabudla a papier sa mi veru zanmastil). Zafarbíme si ďalšiu poťahovú hmotu na hnedo kakaom, rozvaľkáme a vyrežieme podľa vlastnej fantázie pás budov. nalepíme s malým množstvom bielka na spodok torty. Pozor, dajte málo, lebo mne do rána bielok púšťal aj s trochou farby na okraj pri torte. Možno sa dá kúpiť nejaký prostriedok na prilepenie, ak viete, poraďte. Na ozdobenie vrchnej časti pripravíme svetlejšiu modrú poťahovku, tiež ozdobíme podobne, ako spodok, ale tou svetlou poťahovkou. Trocha hmoty zafarbíme na žlto. Z bielej poťahovky ušúľame tenké pásiky a vytvoríme "pavučinu" na spodnej časti. Potom zo žltej povykrajujeme hviezdičky a mesiačik, polepíme na obidve časti a nakoniec podľa fantázie vyrežieme okienka na budovy. (Pohľad zozadu)
  12. Nakoniec pripevníme dvomi špajlami figúrku Spidermana.
  13. Ešte pohľad na rez torty...