Torta s kokosovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: sovka62

Chcela som upiecť nejakú výnimočnú tortu na oslavu narodenín dcéry a zaťa. Rovno sa priznám, že hoci to bol prvý pokus, čakala som lepší výsledok. Ale aj tak ju pridám, možno budem inšpirovať niekoho, kto je zručnejší ako ja.

180 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Postup

  1. Oddelíme bielka od žĺtkov. Do bielkov pridáme 1 PL studenej vody, na hrot noža kyseliny vínnej (soli) a ušľaháme tuhý sneh. Pridáme kryštálový cukor a došľaháme do tuha. Do žĺtkov pridáme práškový a vanilkový cukor, vymiešame a postupne pridávame vodu a olej. Vyberieme do misy. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva a striedavo so snehom metličkou primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (moja má priemer 28 cm) a pečieme asi hodinu pri 170 st. C. Upečenú vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.
  2. 250 g kokosu pomiešame so 125 g kryštálového cukru a zabaríme vriacou vodou, aby masa ostala hustá.
  3. Pokrájané maslo a práškový cukor vložíme do robotu.
  4. Vymiešame a postupne pridávame vychladnutú kokosovú masu. Do vymiešanej plnky prisypeme ešte 100 g suchého strúhaného kokosu, aby bola pevná.
  5. Korpus prekrojíme na dve vrstvy. Spodnú natrieme džemom, navrstvíme kokosovú plnku a prikryjeme hornou časťou.
  6. Celú tortu potrieme krémom alebo lekvárom a necháme v chladničke stuhnúť.
  7. Nad parou roztopíme čokoládu. Pridáme kukuričný sirup (kúpite v Bio potravinách, ja som použila pšeničný, kukuričný nemali) a miešame lyžicou, kým sa neutvorí masa, ktorá pripomína plastelínu. V miske je už len zvyšok, neskoro som si spomenula na fotoaparát.
  8. Pripravíme si podložku, sstierku, papierové utierky, alobal, mikrotenové vrecká. Z masy vyformujeme kužel, ktorý z jednej strany roztlačíme stierkou, to bude stred ruže, potom stierkou na podložke formujeme lupienky ruží (na jednej strane tenšie) a aby držali tvar, podoprieme ich mikrotenovým vreckom. Necháme chvíľu stuhnúť v chladničke a vytvarujeme ružu. Podložíme alobalom a odložíme do chladničky.
  9. Z časti masy formujeme lístky. V prstoch ich vytvarujeme do približnej podoby, obkrojíme radielkom a stierkou naznačíme žilnatinu. Tiež podoprieme vreckom a uložíme do chladničky.
  10. Tortu polejeme polevou (použila som recept, ktorý pridala Egreška - najlepšia poleva s akou som kedy robila). Do nie celkom stuhnutej polevy naaranžujeme ružičky a lístky.