Torta s kokosovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: sovka62
Chcela som upiecť nejakú výnimočnú tortu na oslavu narodenín dcéry a zaťa. Rovno sa priznám, že hoci to bol prvý pokus, čakala som lepší výsledok. Ale aj tak ju pridám, možno budem inšpirovať niekoho, kto je zručnejší ako ja.
180 minút príprava |
60 minút na 170 °C |
Postup
- Oddelíme bielka od žĺtkov. Do bielkov pridáme 1 PL studenej vody, na hrot noža kyseliny vínnej (soli) a ušľaháme tuhý sneh. Pridáme kryštálový cukor a došľaháme do tuha. Do žĺtkov pridáme práškový a vanilkový cukor, vymiešame a postupne pridávame vodu a olej. Vyberieme do misy. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva a striedavo so snehom metličkou primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (moja má priemer 28 cm) a pečieme asi hodinu pri 170 st. C. Upečenú vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.
- 250 g kokosu pomiešame so 125 g kryštálového cukru a zabaríme vriacou vodou, aby masa ostala hustá.
- Pokrájané maslo a práškový cukor vložíme do robotu.
- Vymiešame a postupne pridávame vychladnutú kokosovú masu. Do vymiešanej plnky prisypeme ešte 100 g suchého strúhaného kokosu, aby bola pevná.
- Korpus prekrojíme na dve vrstvy. Spodnú natrieme džemom, navrstvíme kokosovú plnku a prikryjeme hornou časťou.
- Celú tortu potrieme krémom alebo lekvárom a necháme v chladničke stuhnúť.
- Nad parou roztopíme čokoládu. Pridáme kukuričný sirup (kúpite v Bio potravinách, ja som použila pšeničný, kukuričný nemali) a miešame lyžicou, kým sa neutvorí masa, ktorá pripomína plastelínu. V miske je už len zvyšok, neskoro som si spomenula na fotoaparát.
- Pripravíme si podložku, sstierku, papierové utierky, alobal, mikrotenové vrecká. Z masy vyformujeme kužel, ktorý z jednej strany roztlačíme stierkou, to bude stred ruže, potom stierkou na podložke formujeme lupienky ruží (na jednej strane tenšie) a aby držali tvar, podoprieme ich mikrotenovým vreckom. Necháme chvíľu stuhnúť v chladničke a vytvarujeme ružu. Podložíme alobalom a odložíme do chladničky.
- Z časti masy formujeme lístky. V prstoch ich vytvarujeme do približnej podoby, obkrojíme radielkom a stierkou naznačíme žilnatinu. Tiež podoprieme vreckom a uložíme do chladničky.
- Tortu polejeme polevou (použila som recept, ktorý pridala Egreška - najlepšia poleva s akou som kedy robila). Do nie celkom stuhnutej polevy naaranžujeme ružičky a lístky.