Čokoládová torta

Torta s ganache polevou (videorecept)

Autor receptu: silvia16

Som samouk a učím sa piecť cez Youtube. Moje novoročné predsavzatie bolo sa naučiť piecť a skúšam nové recepty, plnky, korpusy. Tentokrát som vyskúšala urobiť ganache. Je to oveľa jednoduchšie než som si myslela. V mojom videu uvidíte tajomsto super ganache.

1
porcia
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé pripravíme obidve ganache, aby vychladli, kým upečieme korpusy. Čokoládu nakrájame na malé kúsky, ak ste kúpili väčší kus, aby sa ľahko roztopila. Šľahačkovú smotanu zohrejeme po bod varu a zalejeme ňou čokoládu. Nemiešame hneď, ale až po piatich minútach státia, aby sa čokoláda medzitým roztopila. Premiešame, prikryjeme a necháme odstáť pri izbovej teplote (alebo chladničke, ale v chladničke stuhne viac). Pozrite si moje video s postupom. Ďakujem.
  2. Čokoládový korpus: V miske premiešame kakao s horúcou vodou. Pridáme maslo, múku, vajcia, cukor a prášok do pečiva a zmixujeme všetko dokopy. Nemiešame príliš dlho. Tu je doležité, aby maslo bolo izbovej teploty (nie príliš teplé alebo studené). Cesto rozdelíme do dvoch vymastených a múkou vysypaných okrúhlych foriem s priemerom 15 cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C okolo 25 až 30 minút. Ja si radšej pečiem v dvoch formách, než jeden vysoký korpus v jednej forme, pretože sa to rýchlejšie upečie a nevysuší to vrch a boky, kým sa cesto v strede upečie.
  3. Taktiež si vymiešame cesto na vanilkový korpus. V miske vymiešame maslo izbovej teploty s práškovým cukrom dohladka. K tomu pridáme 2 vajíčka a múku a vanilku a premiešame ďalej. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 15 cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C okolo 25 až 30 minút.
  4. Krém: Vyšľaháme smotanu s cukrom do husta.
  5. Korpusy necháme vychladnúť. Ja odkrajujem kôrku, ale našla som spôsob ako upiecť rovnomerný korpus bez kôrky, s ktorým sa čoskoro podelím. Taktiež zrežeme vrch korpusu, aby bol rovný. Korpusy potrieme cukrovou vodou, aby neboli suché. Na spodný kakaový korpus nanesieme polovicu šľahačkového krému, položíme svetlý korpus, ktorý natrieme zvyšným krémom. Na vrch položíme druhý kakaový korpus.
  6. Vrch a boky potrieme jemnou vrstvou čokoládovej ganache. Ganache by mala mať takú hustotou, aby sa s ňou dalo pracovať. Ak je príliš hustá, tak ju dajte povoliť do mikrovlnky na 3 až 5 sekúnd. Po nanesení tejto tenkej vrstvy dajte tortu schladiť do chladničky alebo mrazničky na 30 minút. Potom potrite tortu druhou vrstvou ganache a zarovnajte poťah špachtľou alebo hladítkom. Pozrite si moje video, čo som použila, aby som mala takéto ostré hrany. A ako som tortu potom ozdobila. Ďakujem.