Torta s dobošovým stredom (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Moj muz ma narodeniny medzi sviatkami a hoci o kolace v tomto vianocnom case nie je nudza, bez torty sa to skratka neda:). Kedze si medzi vsetkymi zakuskami zamiloval prave dobosove rezy, uz par rokov mu do torty dobosku zatacam, inspirovana branskou tortou, s tou vyhodou, ze tento druh piskoty je na to ako stvoreny a ide to jedna radost. K zdobeniu sa radsej vyjadrovat nejdem, nepodarila sa mi cokoladova poleva, tak som ju len takto pocmarala, aby som ten nepodarok zakryla :)

Suroviny

Postup

  1. Najskor si upecieme okruhly korpus. Bielka vymiesam so stipkou soli na tuhy sneh a postupne, po lyziciach, za staleho miesania pridavam krystalovy cukor. Potom do snehu pridam postupne aj zltka a stale pokracujem v dokladnom vymiesavani. Nakoniec rucne primiesam muku s troskou prasku do peciva a vylejem do formy, vystalnej papierom na pecenie. Dam upiect na 180° asi na 25 - 30 minut.
  2. Na dobosove cesto si vyslahame vajcia s cukrom az do zblednutia(cesta), pomaly pridame hladku muku a dokladne, ale opatrne vymiesame. Cesto rozdelime na dva plechy vystlane papierom a pecieme na 160° asi 4- 5 minut. Treba kontrolovat podla rury.
  3. Krem pripravime tak, ze si nad parou vyslahame vajicka s cukrom, ked hmota zacne hustnut, pridame aj cokoladu.(na tuto tortu som dala asi 150 g, ak sa vam vsak zda malo tmava, mozte pridat aj kakao). Miesame, kym sa cokolada uplne nerozpusti, odstavime a nechame vychladnut.
  4. Dobre vychladnuty cokoladovy zaklad na krem zmiesame s maslom(mali by mat rovnaku teplotu), vymiesame a podla chuti prilejeme aj rum. Okruhly korpus rozrezeme na polovicu, spodnu cast polejeme rumovo-cukrovou vodou a natrieme krem.
  5. Dobosovu piskotu nakrajame asi na 3 cm pasiky a natiereme velmi stedro kremom. Ak chceme vyssiu tortu, pasiky mozu byt sirsie, treba vtedy ale pocitat s tym, ze budeme potrebovat aj viac materialu ;), teda upiect viac plechov dobosky.
  6. Teraz zacneme zo stredu tocit prvy plat ako slimaka...kde skonci, zacne dalsi...
  7. ...kym nevyplnime celu plochu...
  8. Druhu polovicu okruhleho korpusu polejeme, natrieme kremom a polozime na tortu, kremom na slimaka. Nedavam tak krem priamo na zatocene platy, aby sa natieranim nepohli. Celu tortu natriem zvysnym kremom a dam schladit.
  9. Na cokoladovu polevu si roztopime maslo, pridame cokoladu a vymiesame. Tu nastali moje trampoty. Cokolada sa mi na torte nechcela rozliat, co sa mi nikdy nestalo, rychlo tuhla a kazdy tah nozom bolo vidno. Skratka katastrofa. Jedina "mudrost" co mi napadla na zakrytie, bolo vymiesat bielkovu polevu a nedokonalosti takto schovat.
  10. Kedze bolo co schovavat vsade, nakoniec som ju pocmarala celu a na moje pocudovanie sa nakoniec velmi pacila ;)
  11. Viem, ze na vareche uz branska, brnenska, tocena, slimakova....torta je, vyskusajte aj takto s dobosovym variantom, ta mriezka je pekne na tesno :) A mozno vas bude inspirovat aj toto zdobenie "z nudze cnost" :)