Torta pre Tomáška

Autor receptu: jajaem

Pri príležitosti narodenia Tomáška som sa rozhodla upiecť moju prvú poťahovanú tortu. Korpus je piškótový, bez tuku (vajcia nepočítam), krásne naskočil, jemnučký. Plnku som robila vanilkovú pudingovú a ako poťahovku som použila White Icing, nelepí sa, je mäkká a dobre sa s ňou pracuje. No a modrý marcipán na medvedíka, toho som vyrezávala vlastnoručne nožom, poviem vám, to bola prplačka. Recept na plnku neuvádzam presne, každý má svoju obľúbenú.

10
porcií

Postup

  1. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme aj štipku soli, lepšie sa vyšľahá. Primiešame polovičku cukru a vyšľaháme do hladka.
  2. Zvyšok cukru vyšľaháme so žĺtkami (cca 4 minúty), prilejeme vodu a šľaháme ešte 1 minútu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a polovicu primiešame do žĺtkovej zmesi . Potom do žĺtkovej zmesi pomaly primiešame (ručnou metličkou !!!) polovicu bielkového snehu, pridáme zvyšok múky, premiešame metličkou a nakoniec zvyšok snehu.
  3. Tortovú formu NEMAZAŤ ani nevysýpať múkou! Na spodok treba dať pečiaci papier, boky nechať tak! Takto sa boky korpusu neodklonia dovnútra a korpus bude pekne rovný.
  4. Cesto dáme do pripravenej formy , dáme piecť do vyhriatej trúby na 150°C na 1 hodinu. Počas pečenia trúbu neotvárajte, až na konci zistíte špajdlou, či je korpus upečený. Korpus necháme vo forme 5-10 minút, potom boky uvoľníme nožom a vyklopíme. Korpus režeme na časti až keď je dobre vychladnutý!
  5. Pripravíme si plnku, korpus potrieme lekvárom, prípadne pod to ešte jemne pokropíme kompótovou šťavou a rovnomerne rozotrieme plnku. Potrieme aj vrch a boky torty a zdobíme poťahovou hmotou.