Torta pre moju polovičku

Autor receptu: sandra

Takúto tortičku som pripravila pre moju polovičku na okrúhle narodeniny, na oslavu s našimi priateľmi. Zožala úspech, aj keď len málokto vedel, že som pri zháňaní surovín a jej príprave takmer ošedivela.... :-D Návod na korpus k tejto torte som drzo ukradla z môjho predošlého receptu na zebrovú tortu, ktorú už mám na Vareche :-)

Postup

  1. Deň vopred si pripravíme základ na krém. V šľahačke rozpustíme čokoládu, pridáme cukor. Šľahačka by nemala vrieť. Stačí rozpustiť čokoládu a potom hneď odstaviť z ohňa. Vychladnuté dáme do chladničky.
  2. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme olej a prešľaháme. Potom pridáme horúcu vodu a metličkou premiešame. Pridáme prášok do pečiva a opäť premiešame. Nakoniec pridáme múku a opäť - áno, premiešame. Bielky si trochu vyšľaháme. Postupne pridávame zvyšný práškový cukor. Z vlastnej skúsenosti viem, že nie je dobré dávať veľa cukru do bielkov pred šľahaním, sneh mi potom nešiel vyšľahať do potrebnej hustoty. Hotový sneh opatrne primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto si rozdelíme na dve časti, v pomere 2:1. Do menšieho dielu pridáme kakao.
  3. Do vymastenej a múkou vysypanej formy dávkujeme cesto nasledovným spôsobom: do stredu formy dáme dve polievkové lyžice bieleho cesta. Do stredu bieleho cesta dáme 1 lyžicu kakaového cesta. Takto postup opakujeme, kým sa nám cesto neminie. Formou netrasieme, inak nedosiahneme požadovaný "zebrovo-mramorový" efekt a cestá sa nám zlejú dokopy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov Celzia. Čas neuvediem, treba sledovať, jemnučko obychtkávať a voňať. Hotový vychladený korpus prekrojíme dva krát.
  4. Tu nastala zrada . Predošlú zebrovú tortu som piekla v menšej forme, takže mi nenarástla tak, ako som potrebovala. Prvé šediny na mojej hlave sa objavili po skonštatovaní, že korpus rozkrojím len na dve časti. Času bolo málo, nastal čas improvizovať. Šialene som začala lietať po byte. Ukradla som našim deťom z ich sladkostí čo sa dalo. A tak v punčovine skončili ich perníky, brumíci, skrátka všetko čo mi došlo pod ruku a nebolo dobre ukryté. Pridala som najprv rum, vypracovala masu, potom som pridala 2 PL džemu a 1 PL nutely. V podstate do punčoviny môžete dať čokoľvek čo vám chutí, akurát vám z toho musí vzniknúť pevná masa. Na papier som si obkreslila ceruzkou priemer tortovej formy, a cez potravinársku fóliu som punčovinu rozvaľkala na presne požadovanú veľkosť. Zatiaľ som ju odložila do chladu.
  5. Korpus som rozkrojila a obe vnútorné časti som bohato potrela brusnicovým džemom. Uvarenú vychladenú šľahačku vyšľaháme do tuha, ja som pre istotu pridala ešte dva stužovače šľahačky, chcela som aby mi torta pekne držala tvar.
  6. Na spodný korpus natretý džemom som natrela šľahačkový krém. Na to som naukladala piškóty, ktoré som lyžičkou poliala šťavou z ovocia. Na to opäť krém, a na to som opatrne preniesla punčovinový vyvaľkaný kruh. Na punčovinu som opäť natrela krém a všetko zakryla vrchnou časťou korpusu. Vyšľahala som si bielu šľahačku v prášku.
  7. Celú tortu som potiahla krémom a urovnala povrch. Na boky som naniesla čokoládové kúsky - polotovar z KL. Ozdobnou špičkou som nastriekala ozdoby, striedavo - jednu z bielej šľahačky, a jednu z parížskeho čokokrému.. Pomocou guľatého vykrajovača som naniesla do stredu torty najprv okolo vykrajovača mandľové lupene a dovnútra som zas nasypala čokoládové kúsky.
  8. A teraz - čerešnička na torte!!! - na špičky sľahačkových ružičiek opatrne poukladáme krvopotne zohanané kandizované čerešne. A šup do chladničky. Ja som fotku hneď šupla na FB, aby som pomachrovala a strhla sa mela o pravú vrchnú štvrtinu, nakoniec si ju kamoš privlastnil celú a moja polovička si tortu musela chrániť, kým na tortu na oslave neprišiel čas :-D
  9. A tu je ako vyzerala v reze: