Torta pre Máriu (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Totižto pre dve Márie, pre mňa veľmi vzácne, mamu a sestru. Piplala som sa s ňou dosť dlho, ale keďže nám chutila, pridávam pre inšpiráciu.

16
porcií
180 minút
príprava
40+10 minút
na 150-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rozmýšľala som nad originálnou tortou, rezy s roládou vo vnútri som videla, ale tortu ešte nie. Tak som si trocha potrápila rozum, poskladala myšlienky a vytvorila túto tortu. Rada zlučujem úlohy, mala som v pláne už dlhšie vyskúšať korpus na tortu od @ivosenky http://varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-olejovy-korpus-na-tortu-fotorecept/17134-recept.html a tak isto aj plnku od @ancicky http://varecha.pravda.sk/recepty/plnka-trepana-na-pare-fotorecept/18920-recept.html. Podarili sa, za čo autorkám aj touto cestou ďakujem a odporúčam ich recepty ako vynikajúce. Poskladanie torty do želanej formy sa mi podarilo skoro podľa plánu, posúdťe sami:
  2. Najprv som upiekla tortový korpus presne podľa receptu od @ivosenky, t.j. bielky s cukrom som šľahala do tuhej peny, po jednom zašľahala lyžice oleja a žĺtky, potom preosiatu múku s kakaovým práškom. Piekla som vo forme s priemerom 26 cm 40 minút na 150°C. Korpus som po vychladnutí prerezala na polovice.
  3. Priemer korpusu bol dôležitý z hľadiska výpočtu potrebnej dĺžky rolády, ktorú som chcela dostať do kruhového tvaru. Podľa vzorca 2krát pí krát polomer kruhu som vypočítala obvod korpusu na 81,6cm. To znamená, že som potrebovala roládu o dĺžke 41cm, najväčší plech bol presne tak dlhý:-) Vystlala som ho papierom na pečenie a potrela olejom. Roládovú piškótu som piekla tak isto podľa receptu na tortový korpus, len som ubrala 1 vajce a tým aj adekvátne všetky suroviny som vydelila 1,25, tak som dostala ich množstvá. Chcela som tenšiu roládu, preto som uberala. Postup bol rovnaký ako pri korpuse, len dĺžka pečenia sa skrátila na 10 minút na 200°C. Takto vyzerala po upečení
  4. hneď za horúca som ju pomocou utierky stočila do rolády a nechala tak vychladnúť.
  5. Nadišiel čas pripraviť plnku podľa receptu od Ančičky. Celé vajíčka som šľahala s cukrom asi 3 minúty, potom som ich dala nad vriacu paru a tam šľahala 10 minút. Pena narástla tak, až mi skoro vytiekla z hrnca:-) Do vlažnej som vmiešala jedno celé maslo. Nechala som vychladiť úplne a vmiešala som ešte jedno necelé maslo, malo 200g.
  6. Vychladnutý tortový korpus som uložila na seba a pokrájala tak na 16 dielov. Môžete aj na menej, budú väčšie porcie. Zase som vrchnú časť odložila bokom.
  7. Oba korpusy som poliala opatrne lyžicou vaječným koňakom, presné množstvo som nemerala, bolo to asi 6-7 PL. Vidím, že som to robila ešte pred pokrájaním, je to v podstate jedno, asi lepšie po krájaní, lepšie sa potom s kúskami manipuluje.
  8. Roládovú piškótu som rozvinula a potrela väčšou polovicou(haha) krému.
  9. Tesne som ju zvinula a nechala trochu schladiť, aby sa lepšie krájala. Zatiaľ som upratala neporiadok na kuchynskej linke:-) Na pokrájanie rolády som si vzala jeden diel pokrájaného tortového korpusu ako vodítko, položila som ho na vrch rolády a tesne vedľa neho som rezala. Potom som tortový diel otočila a rezala ďalej roládu striedavo prikladajúc vodítko, ako vidieť na foto.
  10. Cieľom bolo narezať presne 16 kusov roládok, ako bolo tortových dielov.
  11. Spodný tortový korpus som natrela tenkou vrstvou krému a ukladala do kruhu narezané roládky tesne vedľa seba.
  12. Potom som krémom pripevnila na každý diel roládky vrchné plátky korpusu. Lepila som ich viac odspodu, preto nepokryli celú vrchnú časť. Zvyšok krému sa mi vošiel do stredovej časti torty na vrchu. Týmito dopredu pokrájanými porciami sa vytvorí pekný prierez rolády pri podávaní. Možno sa to dá aj jednoduchšie, mňa napadol tento spôsob, aj keď trochu komplikovanejší a pracnejší. Treba myslieť len na to, aby spodný diel, roládka a vrchný diel boli uložené na sebe a pri krájaní porcií na to nezabudnúť.
  13. Tortu som dala po tomto úmore znova chladiť. Za ten čas som vyšľahala dve šľahačky, pridala som k nim celé vrecúčko želatínového stužovača rozmiešaného vo vode a touto zmesou som naplnila zdobiace vrecúčko, aby som zaplnila medzery na torte.
  14. Nahoblila som širokým nožom hoblinky horkej čokolády a posypala nimi vrch torty.
  15. Tortu som nechala v chladničke asi hodinu a potom putovala oslávenkyniam. Dobre sme si pri jej vychutnávaní poklebetili, tak ako sa na pravé ženy patrí:-)