Torta čokoládová s tvarohom a višňami (fotorecept)

Autor receptu: evusik

a zas prišiel čas piecť torty, pretože hneď takto z kraja roka máme doma celkom veľa oslávencov...

12
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: najskôr oddelíme bielka od žĺtkov... z bielkov a práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh... potom si necháme nad parou (alebo v mikrovlnke) zmäknúť čokoládu, pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme, po jednom pridávame žĺtka a šľaháme... múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a pridáme k čokoládovej pene, nakoniec už len metličkou zľahka primiešame sneh a orechy... piekla som vo forme s priemerom 23cm na 160°C 45-50 minút
  2. korpus som nechala úplne vychladnúť a potom som ho vydlabala tak, aby na okrajoch zostal asi 1cm... vydlabané vnútro som rukami rozmrvila a schovala pred manželom, ktorý si myslel, že to nebudem potrebovať...
  3. Plnka: višne som na sitku nechala odkvapkať... želatínu som nechala podľa návodu napučať... tvaroh som vymixovala s cukrom a vanilkovým cukrom, pridala som kyslú smotanu a dobre vymiešala... napučanú želatínu som zohriala a rozpustila (nevariť) pridala trochu tvarohovej hmoty, vymiešala a potom celé vyliala do tvarohovej hmoty, vymiešala a mohla som plniť tortu...
  4. pred plnením som tortu vrátila do tortovej formy, umytej a vystlanej fóliou a dno som potrela višňovým džemom
  5. najprv som dala trochu tvarohovej hmoty a nahusto nasypala dobre odkvapkané vykôstkované višne
  6. a naliala tvarohovú hmotu do plna a dala do chladničky
  7. do zvyšku plnky som dala nadrobený korpus a navrstvila na už stuhnutú bielu plnku... vyzerá to dosť divne ale po stuhnutí to bolo chuťovo aj vzhľadovo veľmi fajn... tortu som robila v noci a do rána odpočívala v chladničke
  8. a takto vyzerala torta ráno, keď som ju vybrala z chladničky a z formy
  9. Poleva Ganache: šľahačkovú smotanu si dáme variť, tesne pred bodom varu odstavíme, pridáme rozlámanú čokoládu, kúsok masla a miešame a miešame až nám vznikne krásna hladká lesklá poleva... čím dlhšie miešame tým lesklejšia je poleva, to platí pri všetkých čoko polevách
  10. polevu som pôvodne chcela len na vrch tak, aby nestekala po stranách, ale dobre bolo aj takto... na ozdobu som použila čoko bonbóny
  11. len som ich poukladala po obvode aby som zakryla nedostatky
  12. no a tu je torta v reze a v tejto chvíli je celá zjedená... piekla som ju synovi k narodeninám a vnučke k meninám... obed, torta, kávička a poobede sánkovačka - taký bol náš sobotný program