Kávová torta
Kávová torta

Torta Agnes Bernauer fotorecept

elenas - fotkaelenas, 19. februára 2019
Torta Agnes Bernauer (fotorecept)
Foto: elenas

Mám rada jedla s príbehom, táto torta je venovaná krásnej mladej žene Agnes Bernauer, ktorá stala obeťou lásky bavorského vojvodu Alberta III, kedy otec Zobraziť celý popisMám rada jedla s príbehom, táto torta je venovaná krásnej mladej žene Agnes Bernauer, ktorá stala obeťou lásky bavorského vojvodu Alberta III, kedy otec budúceho vojvodu nesúhlasil s ich zväzkom kvôli rozdielom v spoločenskom postavení a obvinil Agnes z bosoráctva a mladá žena bola utopená v Dunaji pri Straubingu. Originál tejto torty sa dá ochutnať v cukrárni Krönner v Straubingu. Jemná kávovo- čokoládová chuť s mandľami určite očarí aj Vás. Vyskúšajte aj môj recept, ktorý je bez múky.

10
porcií
120 minút
príprava
100 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
8 ks
 štipka
150 g
100 g
2 ČL
200 g mleté
1 bal.
3 ČL
0,5 ČL
30 g
Plnka:
600 ml
6 ks
1 bal. (prášok)
3 ČL (prášok)
100 g
250 g
1 PL
podľa chuti
Na vrch:
150 g
 strúhaná




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme plnku. 500 ml mlieka premiešame s kryštálovým cukrom a kávou a dáme variť. Žĺtky dobre premiešame s pudingom a 100 ml mlieka. Do žĺtkovej zmesi pridáme niekoľko lyžíc horúceho mlieka, premiešame a pomaly vlejeme do mlieka s kávou. Uvaríme na hustú kašu, ktorú potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky vyšľaháme so štipkou soli na stredne hustý sneh. Pridávame po lyžiciach zmes kryštálového a práškového cukru a šľaháme na hustý lesklý sneh. Nakoniec zašľaháme aj vanilkový cukor. Mleté mandle zmiešame so Zlatým klasom, škoricou a kakaom a preosiatu zmes postupne pridávame k bielkam. Zľahka premiešame silikónovou lopatkou.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme 5 listov papiera na pečenie. Cesto rozdelíme na 5 dielov. Na každý papier buď nakreslíme kruh s priemerom cca 24 cm alebo použijeme bočný diel okrúhlej formy na pečenie, ktorý dáme na papier na pečenie a natenko rozotrieme cesto. Formu dáme preč, cesto ešte zarovnáme a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v rozohriatej rúre pri 175-180 °C cca 15-20 minút.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečený plát necháme cca 5 minút vychladnúť, prevrátime a opatrne stiahneme papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť. Tak upečieme 5 plátov.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmäknuté maslo vyšľaháme s lyžicou práškového cukru. Postupne pridávame vychladnutý puding a vyšľaháme vynikajúci kávový krém. Nakoniec zamiešame kávový likér (podľa chuti, nemusí byť).

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mandľové lupienky upražíme na suchej panvici do zlatistej farby a necháme vychladnúť. Každý plát natrieme krémom a poskladáme tortu. Vrch a boky natrieme krémom a posypeme upraženými mandľovými lupienkami. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom, ja som ešte ozdobila čokoládou. Tortu dáme do chladničky cca na 2-3 hodiny, lepšie cez noc.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prajem dobrú chuť a prijemný pôžitok z tejto výbornej torty.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

elenas
Ďakujem Vám všetkým za pekné komentáre, torta je naozaj výborná a nie je až taká ťažká na prípravu. 15-20 minút nie je veľa na pečenie aspoň podľa mojej rúry nebolo ale zvážte podľa seba. Cesto by malo dostať trochu farbu ale zas netreba ho presušiť.
elenas
@45678 (19.2.2019 13:03)

Ďakujem pekne:) ešte k tomu príbehu, lebo celý sa mi nezmestil do popisu. Agnes sa považuje za veľkú mučenicu, prvá poprava nevyšla a žena sa oslobodila a vyplávala z Dunaja, druhý krát ju priviazali za vlasy k železnej tyči a tak utopili. Albert kedy zistil, že Agnes bola popravená skoro začal občiansku vojnu proti vlastnému otcovi ale nakoniec sa udobrili a spolu postavili na počesť mladej ženy kaplnku a Albert celý život sa snažil očistiť jej meno. Veľa umelcov jej venovalo svoju pozornosť.
haji
Z příběhu až mrazí. Zato torta je famózná! Pěkný recept, detailní postup, krásná fota, torta vypadá prudce jedle! Krásná práce! Děkuji za příběh, recept a hlavně za sdílení. Jsi šikulka!
elenas
@Haji (19.2.2019 22:35)

Ďakujem @Haji , áno, osud Agnes bol veľmi tragický. Ale na tie časy (15 storočie) vôbec nebol nezvyčajný. Napokon Agnes inšpirovala veľa umelcov, sú napísané romány, obrazy, natočené kino aj venovaná torta, ktorú naozaj odporúčam vyskúšať či už s Straubingu alebo vlastnú výrobu doma.
pivonka
Naozaj ju chcem v dohľadnej dobe urobiť a tak mám jednu technickú otázku: Vydrží ten posledný piškót natretý v kruhoch na papieri čakať, kým sa prvé kruhy pečú? Raz som už robila striekané piškótové rožteky. Prvý plech bol v pohode, druhý ešte zbavil, tretí nestál za nič! Všľahané bublinky vyfučali. Iba parížske rezy pečiem na dva razy, to vydrží, ostatný piškót naraz. Takže mám obavy, ale torta ma veľmi láka.
mimy
@Pivonka (20.2.2019 11:43) Aj mne sa to už stalo, že tie posledné pláty boli na nič, tak ja to robím tak, že každý korpus šľahám a pripravujem postupne, len pri tomto mi nevychádza pomer vajec, 8:5 a neviem či by tie pláty neboli hrubé, keby som každý spravila z dvoch vajec. Inak ma tá torta tiež oslovila, určite ju vyskúšam a potom dám vedieť, ako to dopadlo keď ju upečiem vlastne z 10 vajec. Možno spravím väčšie kruhy, aby neboli také hrubé a prispôsobím tomu aj ostatné ingrediencie. Trošku bude väčšia....

elenas
@Pivonka (20.2.2019 11:43)

Dobrá otázka:) Cesto medzi pečením odkladám do chladničky (neviem, čí je to správne ale aj mňa táto otázka napadla), trochu to opadne, posledný plat bol dosť tenký ale podarilo sa to. Na celkovom výsledku to nebolo veľmi pozorovateľné. Ak na plech sa zmestia dva platy, tak je lepšie piecť dva naraz, aby bolo čo najrýchlejšie. Na dvoch plechoch sa to neupečie rovnomerne, aspoň nie v mojej rúre, takže som poctivo piekla po jednom.
elenas
@Mimy (20.2.2019 12:04)

Veľmi dobrý nápad postupne šľahať. Z 10 vajec zvyčajne sa robí 6-7 plátov ale veľkosť to asi vyrieši. Je to prácnejšie ale poctivejšie a verím, že výsledok bude dobrý:)
oldomachac
neviem, ako je to mozne, ale som sa tu ocitol jediny muz medzi toľkými zenami, nie vsak preto, aby som na seba upozornil, ale preto, ze to, co lahodi oku, urcite pozdvihne aj chutove pohariky, a ja maskrtnik si predsa nedam nieco taketo ujst, urcite budem prehovarat moju polovicku, aby tuto tortu urobila, aby sme ju potom spolu v pohode a stasti ochutnali, krasa!
pivonka
@Mimi. @Elenas , Je to problém. Je tu na Vareche recept na dobošovú tortu, tú autor piekol so šiestimi plátmi a každý šľahal zvlášť z 1 vajca. No, moje nervy. Uvažovala som nad rôznymi možnosťami, ale stále mi najlepšie vychádza urobiť štyri pláty, aj keď trochu hrubšie a šľahať a piecť ich na 2x. Od kedy mám vstavanú rúru, mám menšie plechy a môžem piecť naraz iba jeden kruh, ale na 2x by sa to isto dalo.
mimy
@Pivonka (20.2.2019 23:28) V sobotu ju chcem piecť, dám vedieť ako to dopadlo. To je super nápad piecť na 2x, aj keď budú 4 pláty pomer by sa dodržal.

elenas
@Pivonka (20.2.2019 23:28)

4 platy asi budú trochu hrubšie, ak nezväčšíš priemer torty aspoň na 28 cm. A čo tak ísť do 6 plátov na 3x a zvýšiť počet bielkov na 10? Ja určite tak vyskúšam nabudúce. Tak sa to viac priblíži k originálu. Aj množstvo krému potom treba zväčšiť.
elenas
@Oldomachac (20.2.2019 16:06)

Ďakujem pekne za komentár a nahliadnutie. Teší ma, že aj mužom sa torta páči.
adjunkt
Ďakujem za recept na exkluzívnu tortu, ktorá láka už od pohľadu. Najbližšie moje pečenie bude práve táto torta :)
1x elenas
canoe
Mohli by ste uvadzat vahove mnozstva v gramoch namiesto 1 balicek? Pozeral som ten Zlaty Klas a nasiel som ich ako 40g, 120g, 200g. Ktore mnozstvo je spravne? Aj v inych receptoch ludia udavaju 1 balicek vanilkoveho cukru. Za tie roky sa obsah cukru zmensil. Prosim vzdy udavajte mnozstvo. Dakujem.
elenas
@Canoe (27.2.2019 00:39)

Zlatý klas klasické balenie 40g ale dobra pripomienka, puding 37g balenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia