Toplianske medové rezy (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Recept na tento výborný zákusok som našala v kalendári Gazdinka..
16 porcií |
55 minút príprava |
6x4 minút na 180 °C |
Postup
- Na pracovnú dosku som preosiala hladkú múku, urobila som do stredu jamku...do rajnice som dala práškový cukor,vajcia,med,sódu,maslo..rajnicu som dala na sporák a za stáleho miešania, priviedla do varu...hneď som dala zo sporáka dole...
- roztopenú medovú hmotu som dala zo sporáka dole...
- ešte teplú medovú hmotu som pridala po malých dávkach do múky a zmiešavala..
- všetko som dobre premiešala a zmiesila cesto..cesto som rozvážila na 5 bochníkov...počas vaľkania som prišla na to, že cesto je dosť hrubé, tak som znova všetko rozvážila a urobila 6 bochníkov...
- pečiace papiere som postrihala a cestá som rozvaľkala priamo na pečiacom papieri, klebo sa s cestom pracovalo výborne...papiere s cestom som uložila na seba, aby nezabrali veľa miesta..vyvaľkala som ich na 22x33cm...trúbu som nechala vyhriať na 180st.
- pred pečením som každé cesto popichala vidličkou...každý plát sa piekol 4 minúty...po upečení, som ich opäť aj s papierom ukladala na seba a nechala vychladiť...takto sa cesto príliš nevysuší a zostane mäkké...
- a teraz som si pripravila krém...v mlieku som vymiešala zlaté klasy s vanilkou a uvarila na hustú kašu..
- kým sa kaša chladila, vymiešala som maslo s cukrom do peny a pridala som aj kvapku rumovej arómy...
- vychladnutú kašu a maslovú hmotu som spolu zmiešala mixérom na hladkú hmotu..
- a teraz som začala skladať koláč...na spodný plát som natrela krém,,,na krém som položila ďalší plát a potrela som ho džemom...
- džem som prikryla ďalším tretím plátom cesta a znova som ho potrela džemom...
- zbytok plátov som potrela krémom a zaťažila na 6 hodím knihami a uložila do chladničky..
- večer som poliala koláč čoko polevou a posypala drvenými lieskovými orieškami...a ráno som ho pokrájala na rezy....a už iba prajem dobrú chuť..