Bezlepkový toastový chlieb

Toastový chlieb bez lepku

Autor receptu: novalim

Domáci chlebík – môže byť, však? My sme dnes napiekli toastový chlieb bez lepku z našej múky Promix CH špeciál, ktorá je na to určená.* Obsahuje už správne množstvo soli, a tým pádom je recept jednoduchý. Chlebík máte aj s kysnutím a pečením hotový približne do dvoch hodín. Hotový chlieb si môžete naporciovať na plátky a tie zmraziť na neskôr, aby ostali dlhšie čerstvé.

10-12 krajcov
porcií
120 minút
príprava
45-50 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Do teplej vody rozmiešame 20 g čerstvého droždia (môžeme použiť aj sušené – 1 balíček) a lyžičku octu. Múku Promix CH špeciál navážime do väčšej misy, pridáme 1 PL olivového oleja, prilejeme vodu s droždím a mixérom s hnetačom miesime na hladké cesto asi 10 minút. Dĺžka miesenia je dôležitá a podstatná, pretože počas tohto času cesto nasáva tekutinu tak, aby bol výsledný chlebík nadýchaný a mäkký a dlhšie vydržal. Nepodceňme preto tento krok.
  2. V mise vymiesené cesto gumenou varechou upravíme na bochník, postriekame vodou a prikryté fóliou ho v teple necháme asi 15-20 minút kysnúť. Počas tejto doby viditeľne narastie objem a v ceste sa vytvoria bublinky a póry.
  3. Formu na podlhovastý chlieb vytrieme olejom a vysypeme bezlepkovou múkou. Cesto z misy pomocou stierky vyklopíme na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Cesto sa bude lepiť, ale to je tak v poriadku. Pomocou stierky cesto jemne poprekladáme a vytvarujeme do podlhovastého tvaru a opatrne ho prenesieme do pripravenej formy. Mokrou stierkou ho ešte rovnomerne vo forme rozvrstvíme a uhladíme povrch. Prikryjeme ho fóliou a opäť ho necháme ešte asi pol hodinu kysnúť.
  4. Rúru rozohrejeme na 220 stupňov. Podkysnutý chlieb môžeme na povrchu potrieť vaječným bielkom a posypať semiačkami (ľanovými, slnečnicovými a pod.). Pozdĺžne ho môžeme narezať, aby sme docielili pekný toastový efekt.
  5. Toastový chlieb bez lepku pečieme asi 45-50 minút. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť, až potom ho krájame na plátky.