Tiramisu originál

kremes84 - fotkakremes84, 1. januára 2010
Tiramisu originál
Foto: kremes84

Na úžasný talianský dezert existuje milion receptov. ja vám ponúkam ten naozaj pravý taliansky. A ked aj nie určite ním nič nepokazíte.

8
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

5 ks
5 lyžíc
250 g
500 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny.Ešte lepší efekt dosiahneme ak ich vyšľaháme nad parou .Do vyšľahanej peny pridáme mascarpone a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh.

  2. 2

    Uvaríme silnú kávu do ktorej pridáme trochu cukru a likér amareto.Piškóty opatrne a hlavne rýchlo namáčame v káve a ukladáme do formy alebo na plech.Na piškóty natrieme polovicu pripraveného krému .Poukaladáme dalšie namočené piškóty a opäť natrieme krémom.

  3. 3

    Nakoniec posypeme kakaom alebo postrúhame čokoládou. Dáme do chladničky najlepšie na 24 hodín.

Diskusia k receptu

aresko
Podobne to robíme aj my, ale bez tých vajíčok. Miesto nich dávame postrúhanú horkú čokoládu do tuhej šľahačky a potom spolu zmiešame s mascarpone, kde pridáme ešte vanilkový cukor a amareto. Do kávy ešte pridáme dosť rumu. Postup ten istý.
oravec
Tento recept často používam, ale s malou obmenou. Niekedy nie sú k dispozícii dlhé piškóty. Vtedy robím teramisu do šampusových pohárov, za použitia okrúhlych piškót, s totožným postupom, každý stravník dostane svoju porciu v pohári. Drahé Mascarpone je možné nahradiť českým syrom Lučina (bez príchute).
celero
Rovnako to robím aj ja. Avšak namiesto snehu pridávam 400 g vyšľahanej šľahačky a mascarpone stačí 250 gr.
sjuz
Nieco podobne, ako ja - no vajicka nepouzivam. Do 500 g mascarpone vmiešam niekoľko lyžíc vaječného likéru, a 250 ml do tuha vyšľahanej šľahačky. Je to vynikajúce, a nemusím mať obavy zo surových vajec. Hlavne v lete...
kremes84
dakujem ti celero za upozornenie. maš pravdu ma to byť len 250 g mascarpone. pomýlil som sa ale už to mam opravené.
tetuska
Ja to robievam s 3 smotanami na šľahanie a namiesto mascarpone dávam 3 nátierkové maslá bez príchute. Aj tak je to vynikajúce, a je to omnoho lacnejšie.
nielaik
Ak je toto originál tiramisu, tak ja som čínsky cisár!
luda
Dnes somurobila tiramisu ale krem sa mi zda trocha riedky ale ešte som ho nekrajala ešte sa chladi,uvidim ake to bude.
morenajea
neviem či je to naozaj originál, ale skúsila som. všetkým táto verzia chutila. hlavne netreba šetriť a kúpiť mascarpone, veď nie je až tak strašne drahé
vevei
presne tak to robím aj ja a to mám tiež recept z Talianska kam chodíme skoro každý rok takže tam máme už aj známych Talianov a recept je od nich. Výborné tiramisu
pedroke
Suhlasim s receptom, ze vajicka by tam mali ist. Ak ich prehrejete nad parou, je to bezpecne. Ja si robim doma aj Mascarpone. Je to skutocne velmi jednoduche  www.kajman.net/recepty-na-zakusky/51-domaci-mascarpone...
Tiramisu potom robime podobne ako je popisane tu. Nas recept je  www.kajman.net/recepty-na-zakusky/48-tiramisu-original...
Ta slahacka na zlahcenie moze a nemusi byt. Mimochodom Taliani pouzivaju dlhe piskoty Savoiardi, aj u nas bezne dostat origos talianske.
lacifulka
Všetkým pochybovačom !!! Možete si byť istý, že tento recept je pravý original. Správne ingrediencie aj postup. Keď sa chce niekto pýšit pravým talianskym Tiramisu, tak jedine podla tohto receptu, to je bez komentára.
A pokusy ako dať napr. pomazánkové maslo namiesto mascarpone si okamžite vyhodte z hlavy.
ursula4
toto úžasné tiramisu som urobila včera a dnes ho koštujeme.Je výborné.Tiež som mala strach z vajíčok,ale ja som žĺtka a 3 bielka šľahala nad parou a zvýšné 2 bielka som vyšľahala na sneh.Krásne to do druhého dňa stuhlo.Môžem len doporučiť.
sebo
Toto je asi najlepší recept na tiramisu na tejto stránke. Jediné čo by som podotkol, že Taliani nestrúhajú zväčša na tiramisu čokoládu, ale dezert jednoducho posýpajú práškovým kakaom. "Zlepšováky" typu kyslá smotana, šľahačka, jogurt (?) namiesto mascarpone možno chutia dobre, ale určite sa už nejedná o tiramisu. To ako keby povedal, že do bryndzových halušiek stačí pridať syrokrém. :) Tu je článok s originálnym videoreceptom  www.i-potraviny.sk/tiramisu-co-do-neho-skutocne-patri-orig...
daniella9
minule ma napadlo, ked som videla niekde recept na tiramisu, žeby som sa na to mohla pozrieť, tak vyskúšam podľa tohoto receptu:-)
daniella9
@nielaik
Podľa vás, aký je potom originálny recept? Ja sa v tom nevyznám, tak zo zvedavosti, by som si rada vypočula aj iný pohľad na vec:-)
michal81
2010: to myslis vazne ? :) priatelu... a ked otvoris kucharsku SLOVENSKU knihu z roku 1950, tak co si myslis, ake budu recepty tam ? :) myslis, ze "prave bryndzove halusky" budu take, ako ich pozna 90% Slovakov ? tak ako ich dostanes v kazdej "slovenskej" restauracii ? tak ako ich kazdy robi doma ? tak ako ich najdes dnes uz v kazdej novovydanej kucharskej (zkreslenej) knihe ? :) to mas absolutne jedno... vsetko sa vyvija tak ako cas plynie... pozri sa ty chytrolin napriklad sem:  sk.wikipedia.org/wiki/Tiramisu...
kde sa pise, ze citujem z uvedeneho zdroja "Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa." alebo este by stalo za citat ze: "snehu, ktorý sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom", vies, ono je hrooozne vela receptov, de fakto original ani neexistuje, podobne ako slovenske bryndzove halusky... obhanat sa historiou alebo prvotnym vznikom receptury je giganticka sprostost... uz som Ti to vyTYkal aj ked si bojkotoval recept na moj Tiramisu :-) zjavne si to nepochopil a SPAMoval si vlastne cely portal Varecha.Pravda.Sk :) mozno dakto vymyslel tento recept uz pred 200 rokmi, len my o tom nemame sajnu, alebo sa nevyrabal vo svete, mozno ho robili len na nejakej dedine, v osade nejakej malej, pokojne aj 100 rokov si ho tam vyrabali, az casom sa dostal medzi ludi ktori ho zacali stale viac zokonalovat (len konspiracna teoria)... az sa teoreticky v 70tych rokoch zacal oficialne vyrabat pod vlastnym oznacenim Tiramisu v Italii :) pokojne mohol vzniknut niekde v Australii napriklad... takze asi tolko k tvojim poznamkam o super dokonalosti (o originalite) receptov, ktore neustale bojkotujes :)
1x frezia
2010
@michal81 , ospravedlnujem sa,uz som poziadal aby redakcia vymazala moj komentar mas uplnu pravdu v zivote ma nenapadlo hladat tento recept na slovenskej wikipedii, a ja blbec som sa hrabal v daakej starej talianskej kucharke co pise zenach ktore cez prvu svetovu vojnu atd... na Vareche bude tento recept ako Original Tiramisu a tvoj bude Tiramisu Prave Talianske Nefalsovane este raz sorry




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia