Tigrované rohlíčky z kysnutého cesta (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tieto rohlíčky som našla na viacerých maďarských weboch. Sú pekne pruhované z vonku i z vnútra,odtiaľ ich názov. Cesto je ľahučké, nadýchané a pórovité s veľkými okami. Sú sladké, ale nie sú presladené, výborne chutia na raňajky s kakaom, ale aj ku kávičke alebo ako milé pohostenia. Niektoré obmeny boli plnené nutellou, i lekvárom, majú viacero známych variantov s rôznymi obmenami

24 ks
porcií
150 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala múka, pridala som soľ, 3 PL práškového cukru, vanilkový cukor a všetko som spolu premiešala. Do mlieka som dala tiež 1 PL práškového cukru, rozmiešala a zohriala.
  2. Do jamky v múke som namrvila droždie,...
  3. ..ktoré som zalliala osladeným vlažným mliekom, pridala som zmäknuté maslo a vaječný žĺtok.
  4. Do malého množstva som dala kakao a postupne som ho rozmiešala, kým v ňom neboli hrčky, tu ešte sú.
  5. Ked kvások vykysol, všetko som dôkladne spracovala na hladké pružné lesklé tuhé cesto, ktoré som rozdelila na približne 2 rovnaké časti a...
  6. ...do jednej z nich som zapracovala kakao rozpustené vo vlažnom mlieku, ide to trošku ťažšie, ale dá sa to.
  7. Obe cestá som nechala prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.
  8. Potom som ho zľahka prepracovala a tmavé i svetlé cesto som frozdelila na polovicu.
  9. Spracovala som z nich po 2 bochníčky.
  10. Najprv som rozvaľkala kakaový bochníček do tvaru kruhu o hrúbke asi 1 mm.
  11. Rozvaľkala som jedno svetlé cesto tiež do tvaru kruhu o hrúbke 1 mm.
  12. Na svetlý kruh cesta som uložila tmavý kruh cesta, prešla som po ceste valčekom, aby sa sa oba kruhy spojili.
  13. Spojený kruh som rozkrojila ostrým nožom na polovicu a každú polovicu ešte na 3 trojuholníky.
  14. Každý trojuholník som ešte rozkrojila na polovicu, celkom vznikne z jedného spojeného kruhu 12 trojuholníkov, z celého cesta spolu 24 trojuholníkov.
  15. Každý trojuholník som ešte prešla valčekom do dĺžky a na širšom konci aj trocha do šírky.
  16. Od širšej strany som cesto začala stáčať na pevno smerom ku špičke...
  17. vznikol tigrovaný rohlíček.
  18. Rohllíčky som uložila dalej od seba na plech vystlaný pečiacim papierom.
  19. Potrela som ich vaječným bielkom, niekde ich potierajú vlažným mliekom alebo ich vôbec ničím nepotierajú. Nechala som ich ešte 40 minút kysnúť na plechu.
  20. Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C 15 minút.
  21. Vychladnuté som ich uložila na podnos. Sú veľmi chutné, nadýchané a ľahučké, môžu sa podávať ako sladké raňajky s kakaom, mliekom, ale sú dobré aj ku kávičke, sú vhodné pre deti na desiatu alebo pribaliť na piknik, na kúpalisko alebo na výlet. Môžu sa potriť maslom alebo lekvárom alebo nechať len tak.
  22. Na priereze dobre vidno pórovitosť a veľké oká v nadýchanom ľahkom ceste i tigrovité pruhovanoie vo vnútri. V niektorých receptoch pridávajú ku kakau ešte škoricu alebo ešte ako náplň použijú nutellu alebo slivkový lekvár, variantov je viac.