Terinky z foie gras s pomarančovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Jednoduché predjedlo, vhodné aj na sviatočný stôl. Príprava vôbec netrvá dlho, za to výsledok je chutný:)

10 minút
príprava
20 min minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Pečeň je dobré nechať vyloženú z chladničky, aby sa ohriala skoro na izbovú teplotu a zmäkla. Bude sa s ňou lepšie pracovať. Rozmačkáme ju lyžicou tak, aby v nej zostali kúsky - tie urobia mramorovanie teriny. Osolíme, okoreníme a pridáme koňak. Premiešame, a kto chce, môže dať aj creme fraiche alebo 1-2 PL sladkej smotany. Nie je to však nutné.
  2. Pečeň natalčíme do formičiek vystlaných potravinárskou fóliou, ak nemáme "kokotniky" - to nenadávam - to je po rusky:) formy som si priniesla pred rokmi z Moskvy - môžeme terinku robiť aj v celku v nejakej inej forme. Dôležité je dobre ju natlačiť, aby zostalo čo najmenej vzduchu - bude pevnejšia. Dáme do vyhriatej rúry na 80 st. C na 20 - 25 minút maximálne.
  3. Do kastróla dáme džem.
  4. Prehrejeme a pridáme Marsalu. Premiešame, pol minútky povaríme a odstavíme.
  5. Omáčka:
  6. Teriny necháme riadne vychladiť prikryté v chladničke alebo vonku, ak je chladno. Pozor na domáce zvery, naša Brita chodila okolo ako hladný vlk a čmuchala a čmuchala...tak som teriny na plechu zabezpečila ešte poistkou - tehlou na plech:)) Servírujeme s omáčkou, chlebom alebo bagetou, na okraj dáme zopár kryštálikov soli a trošku balzamikovej redukcie na osvieženie.