Terina z cibuľového chleba s hríbami (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento recept mám z českého časopisu Žena a kuchyně

30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cibuľový chlieb môžete kúpiť aj v obchode, na tvare nezáleží, pekný je aj oválny alebo guľatý. Ja som si Cibuľový chlieb upiekla. Použiť môžete aj obyčajný toastový chlieb, v tom prípade ale cibuľu pridajte do náplne.
  2. z chleba skrojíme vršok a vnútro opatrne vydlabeme
  3. vydlabanú striedku nakrájame a na oleji osmažíme. Ak použijeme toastový chlieb, najskôr si vystelieme formu (bod č.8 a 9) a čo nám ostane nakrájame a osmažíme. Osmažený chlieb odložíme
  4. a pripravíme si hríby. Sušené hríby najskôr namočíme do vody, potom vyžmýkame a podusíme na oleji, čerstvé hríby očistíme, nakrájame a podusíme. Mrazené rozmrazíme a krátko podusíme
  5. pridáme nastrúhanú mrkvu, orestujeme, osolíme, okoreníme
  6. a odstavíme z ohňa. Pridáme nastrúhaný syr, bylinky a vajíčka. Krátko premiešame
  7. a pridáme osmažený chlieb. Už len premiešame...
  8. mlieko, vajcia, soľ a korenie napeníme
  9. vo vajíčkovom mlieku namáčame chlieb a vystelieme ním formu zo všetkých strán, trochu mlieka si odložíme na vrchnú vrstvu. Chlieb by mal byť ozaj dobre nasiaknutý, nie iba pokropený
  10. do formy dáme plnku a dobre, ale ozaj fest ju utlačíme
  11. na vrch dáme znova chlieb namočený vo vajíčkovom mlieku a znova dobre popritláčame, vrch potrieme vajcom
  12. posypeme pistáciami, ešte lepšie sú vlašské orechy, ale momentálne nemám a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 45 minút zakryté alobalom. Potom odokryjeme a 5 minút zapekáme
  13. upečenú terinu necháme 5 minút vo forme, potom ju vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť.
  14. podávame ako samostatné jedlo so zeleninovým šalátom, výborná je teplá i studená... môžeme ju podávať aj ako súčasť hlavného chodu ako prílohu k mäsu...