Terina z cibuľového chleba s hríbami (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Tento recept mám z českého časopisu Žena a kuchyně
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Cibuľový chlieb môžete kúpiť aj v obchode, na tvare nezáleží, pekný je aj oválny alebo guľatý. Ja som si Cibuľový chlieb upiekla. Použiť môžete aj obyčajný toastový chlieb, v tom prípade ale cibuľu pridajte do náplne.
- z chleba skrojíme vršok a vnútro opatrne vydlabeme
- vydlabanú striedku nakrájame a na oleji osmažíme. Ak použijeme toastový chlieb, najskôr si vystelieme formu (bod č.8 a 9) a čo nám ostane nakrájame a osmažíme. Osmažený chlieb odložíme
- a pripravíme si hríby. Sušené hríby najskôr namočíme do vody, potom vyžmýkame a podusíme na oleji, čerstvé hríby očistíme, nakrájame a podusíme. Mrazené rozmrazíme a krátko podusíme
- pridáme nastrúhanú mrkvu, orestujeme, osolíme, okoreníme
- a odstavíme z ohňa. Pridáme nastrúhaný syr, bylinky a vajíčka. Krátko premiešame
- a pridáme osmažený chlieb. Už len premiešame...
- mlieko, vajcia, soľ a korenie napeníme
- vo vajíčkovom mlieku namáčame chlieb a vystelieme ním formu zo všetkých strán, trochu mlieka si odložíme na vrchnú vrstvu. Chlieb by mal byť ozaj dobre nasiaknutý, nie iba pokropený
- do formy dáme plnku a dobre, ale ozaj fest ju utlačíme
- na vrch dáme znova chlieb namočený vo vajíčkovom mlieku a znova dobre popritláčame, vrch potrieme vajcom
- posypeme pistáciami, ešte lepšie sú vlašské orechy, ale momentálne nemám a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 45 minút zakryté alobalom. Potom odokryjeme a 5 minút zapekáme
- upečenú terinu necháme 5 minút vo forme, potom ju vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť.
- podávame ako samostatné jedlo so zeleninovým šalátom, výborná je teplá i studená... môžeme ju podávať aj ako súčasť hlavného chodu ako prílohu k mäsu...