Kelový šalát
Kelový šalát

Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. júla 2018
Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept)
Foto: sracz

Variant zostavy ingediencií do studených i teplých šalátov volíme sami, podľa toho, čo nám v jednotlivých kútoch našeho bytu „zavadzia“. Keďže moja „prišahana“ rozhodla, Zobraziť celý popisVariant zostavy ingediencií do studených i teplých šalátov volíme sami, podľa toho, čo nám v jednotlivých kútoch našeho bytu „zavadzia“. Keďže moja „prišahana“ rozhodla, že pokračujeme v chudnutí do plaviek, skombinoval som listový kel so sladkými zemiakmi. Konzervované artičoky a kapary už druhý rok „strašili“ v komore, tak putovali aj ony do šalátu. Príjemne ma prekvapila chuť červených sladkých zemiakov, pečených v „alobale“. Tento šalát bol hlavným jedlom, ale i s rezňom bude určite dobrý!

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
69 minút
na 180 °C

Suroviny

5-6 PL
1 ks (väčšia)
1 ks (väčšia)
3-4 strúčiky
10-12 ks (tzv. krepový) lacinato
3–4 ks
250-333 ml
1-1,5 KL
podľa chuti g
podľa chuti g (čerstvo mleté)
2-3 ks
3-4 ks (mladá)
120-150 ml
250-333 ml (ružičky) konzervované
2-3 KL




Postup

  1. 1

    Na restovanie zeleniny som tentoraz použil panvicu typu „Wok”, v ktorej sa teplo rovnomerne roznáša po jej pologuľovej stene; na 3-4 PL olivového oleja som rozložil na hrubšie „mesiačiky” pokrájanú červenú a žltú cibuľu, ako aj plátky strúčikov cesnaku.

    Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na tie som pridal zelerové stonky, pokrájané asi na 5 mm „Céčka”, pásiky listového kelu, z ktorého som odstránil hrubé „nervy” (použijem ich pokrájané do zeleninovej polievky); nasledovala kopcovitá kávová lyžička (KL) sušených feferónkových zrniečok a po štipke soli a čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK); po premiešaní som túto zmes nechal dusiť na miernom ohreve.

    Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Čas som využil na prípravu červených (sú považované za najchutnejšie) sladkých zemiakov, ktoré som dôkladne vydrhol špeciálnom drsnou kefkou na čistenie zeleniny a po osušení som ich, čo ~ 20-25 mm, ponadkrajoval do 4/5 Ø.

    Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som ich, každú osve, uložil na hárok „alobalu”, pokvapkal olejom, posypal soľou a čMČK, vložil na spoločnom pekáči do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a počkal som 69 minút, než sa upiekli.

    Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým sa mi udusil cibuľovo-kelový základ šalátu, do ktorého som teraz vložil mladé „maslové” cuketky, pokrájané asi na 3 mm hrubé pásiky, pokrájaný „bukét” petržlenovej vňate.

    Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokrájané konzervované artičoky (dve ružičky som Vám ponechal celé na ukážku a potom ich tiež pokrájal), konzervu odkvapkaných a premytých kapár, všetko jemne, ale dôkladne premiešal, nechal zopár minút prehriať a dodusiť, nuž a ...

    Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ....voňavý zdravý výsledok bol na svete.

    Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď sa upiekli sladké zemiaky, mohol som servírovať a prestierať šalát ozdobený halúzkou petržlenovej vňate a kolieska zemiakov pokvapkané lyžičkou extra panenského olivového oleja.

    Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia68
Výborný recept,asi prídem sadnúť k Vám za stôl.Lebo také zemiaky fajné nekúpim a chudnúť potrebujem ako soľ :-)))).Odkukám a ďakujem.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia