Tento recept, to je hotový poklad. Pozrite sa, ako urobiť 6 dobrôt z jedného cesta videorecept

folklorika - fotkaTV Folklorika, 1. augusta 2022

Kedysi sa varilo skromne, gazdinky však boli veľmi vynaliezavé. Dnes vám ukážeme, ako sa dá pripraviť obed či večera na 6 spôsobov z jedného Zobraziť celý popisKedysi sa varilo skromne, gazdinky však boli veľmi vynaliezavé. Dnes vám ukážeme, ako sa dá pripraviť obed či večera na 6 spôsobov z jedného jednoduchého cesta . A to nerátame, že toto cesto je vhodné aj na závarku do polievky. Urobiť z neho môžete fliačky, široké rezance, či niťovky.

Suroviny

Cesto:
5 PL
5 PL
1 ks
podľa potreby
Okrem toho:
 mletý




Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy preosejeme hrubú a polohrubú múku. Pridáme vajíčko, troška soli a vodu. Rukami vymiešame cesto, vodu pridávame podľa potreby. Výsledné cesto by malo byť polomäkké a nemalo by sa lepiť na prsty. Pripravené cesto rozvaľkáme natenko. Cesto preložíme na polovicu a nakrájame na pásy.

  2. 2

    Ak chceme pripraviť cestoviny ako závarku, pásy cesta krájame na pomúčenej doske na rôzne tvary podľa toho, do akej polievky ich budeme používať. Do fazuľovej polievky nakrájame cesto na fliačky (štvorčeky), do kyslej polievky na úzke trojuholníčky. Ak chceme z cesta robiť tenké rezance, vhodné do hovädzej, slepačej či kuracej polievky, necháme ho najprv troška obschnúť a až potom krájame.

  3. 3

    Nakrájané cestoviny rukami poprehadzujeme, aby sa jednotlivé kúsky od seba oddelili. Predtým, ako ich pôjdeme variť, dáme ich do sitka a preosejeme prebytočnú múku. Potom cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode a scedíme.

  4. 4

    Cestoviny na 6 spôsobov: Z rovnakého cesta môžeme urobiť cestoviny s rôznymi posýpkami ako hlavné jedlo nasladko i naslano. Vyvaľkané cesto nakrájame na pásy, nepravidelné odkrojky cesta si odložíme na lokše.

  5. 5

    Časť cesta nakrájame na široké rezance, zvyšok cesta nakrájame na fliačky. Cestoviny uvaríme v osolenej vode, scedíme, polejeme prepraženým maslom a premiešame. Široké rezance podávame s domácim tvarohom, mletým makom s cukrom alebo so slivkovým lekvárom, fliačky zasa so sladkou alebo kyslou kapustou.

  6. 6

    Z odložených odkrojkov cesta upečieme lokše na suchej panvici. Potom ich polámeme, zalejeme vriacou vodu a počkáme kým zmäknú a dochutíme.

  7. 7

    Autor videa: TV Folklorika, strih: TV Pravda

Diskusia k receptu

janger
Krasne, take ludske video! Takych by som videla rada viac. Nech sa tieto skvosty nasich predkov uchovaju aj nadalej.
Zienky vsetko dobre vysvetlili. A aj krasne zasterky maju, kroje :-).

Loksami nazyvaju nieco ine, ako som ja zvyknuta. Vidiet, ze kazdy region ma ine nazvy a zvyky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia