Teľacie rezne na Chardonnay so zeleninou na anglický spôsob (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mám rada v nedeľu niečo vzácnejšie, veľmi jemné a chutné, ale aj jednoduché a rýchle :-)

4
porcie
15 minút
príprava
6 + 10 minút
na 80 - 90 °C

Postup

  1. Teľacie stehno som pokrájala na rezne, ktoré som po obvode narezala, aby sa pri opekaní nekrútili a naklepala na tenko.
  2. Rezne som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením z oboch strán.
  3. Očistenú mrkvu som pokrájala na kolieska silné asi 2 - 3 mm, môžete ju pokrájať aj na kocky.
  4. Očistený karfiol som rozobrala na menšie ružičky.
  5. Cukrový hrášok som nechala rozmraziť v studenej vode.
  6. Pripravila som si biele víno Chardonnay, použila som prihliadnuc k prílohe zo zeleniny polosuché, môžete použiť iné kvalitné biele víno.
  7. V panvici som na oleji rozpustila maslo a...
  8. ..na strednom plameni som opiekla teľacie rezne asi 3 - 4 minúty z jednej strany i...
  9. ..z druhej strany, viac netreba, aby sa zbytočne nevysušili.
  10. Opečené rezne som podliala bielym vínom Chardonnay a...
  11. ...prikryté pokrievkou som ich ešte dusila na strednom plameni asi 10 minút do zmäknutia. Rezne pripravené týmto spôsobom zostanú šťavnaté a mäkkučké a prevezmú vynikajúcu chuť vínka.
  12. Kým sa rezne dusili, dala som variť do neoselenej vody karfiol, pri zelenine varenej na anglický spôsob sa voda nesolí, ale až na tanieri len jemne. Varila som od bodu varu počítajúc len 5 minút, aby zostala pekne al dente.
  13. Rovnako som varila aj cukrový hrášok a...
  14. ..mrkvu, všetko súčasne, aby bolo všetko naraz hotové a po uvarení som každý druh zeleniny scedila a nechala odkvapkať z vody.
  15. Potom som naložila horúce rezne na tanier spolu s hotovou zeleninou, na ktorú som až na tanieri pridala plátky čerstvého masla, rozpustia sa teplom zeleniny, jemne som ju osolila až teraz a posypala som ju čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou. Mäsko som ešte preliala lyžicou vypečenej šťavy, ktorú som predtým ešte krátko povarila s trochou vína za stáleho miešania a odškrabávania chutného výpeku, aby sa pekne vo víne rozpustil a na záver som ešte pridala plátok čerstvého masla, šťava bude pekne lesklá.
  16. Zvyšnú šťavu som podávala zvlášť v omáčniku, aby si každý mohol pridať podľa chuti, zabudla som odfotiť. Je to ľahké, jednoduché a rýchle nedeľné sviatočné jedlo vynikajúcej chuti, nemusíte chodiť na takúto dobrotu do žiadnej honosnej drahej reštaurácie, pripraviť si ho môžete sami doma a veľmi potešíte vašu rodinu :-), okrem toho vás to vyjde oveľa lacnejšie a viete, akú úžasnú kvalitu podávate :-) Prajem vám Dobrú chuť!
  17. Podávala som ešte hlávkový šalát s citrónom, teraz svieža novinka na jar a...
  18. ..mojim chlapom som ešte pripravila nové zemiaky na masle s cibuľkou a petržlenovou vňaťou, mne anglická zeleninka ako príloha bohate stačila a s teľacím na vínku vynikajúco chutila.