Teľacie rebierka/ ostrokyslé

Autor receptu: hanee

Recept aj pre tých, čo neradi ohryzaju kosti. Masko sa po opečení totiž samé z kosti zvlečie.

6
porcií
15 minút
príprava
90 minút
na 220 °C

Postup

  1. Treba natrafit na telacie rebierka .o) Mne sa to podarilo u Orbana v BA, ak sa vam nepostasti, myslim ze tomu neublizi, ak nebudu zrovna telacie. Rebierka umyjeme, pokrajame na "velkost panvice" a dame do pacu. Ten si pripravime zmiesanim oleja a grilovacieho korenia ( alebo zmesy vasich preferovanych korenin).
  2. Pacujem mojim oblubenym sposobom. Najdem nadobku s vrchnakom, postrasim olejom, dam masko, posypem korenim, postrasim olejem, posypem korenim.... Zavrem a mocne zatrepem, nech je vsetko, vsade. Asi takto:
  3. Necham oddychovat v ladnicke. Nase rebierka tam lezkali cez 6 hodin a stacilo im to. Rozpalime panvicu a dame na nu postupne opekat jednotlive kusky rebierok /teraz prislo rozuzlenie zahady, preco krajat rebierka na velkost panvice .o)/
  4. Masko opecieme z oboch stran, aby sa zatiahlo. Mohlo by to vyzerat zhruba takto:
  5. Opecene kusky rebierok naukladame do pekaca vedla seba.
  6. Umyjeme, ocistime cibulu. Nakrajame ju na hrubsie platky a pohadzeme na masko. Ja ju nejem, ale svoju sluzbu spravi. Ochuti a ovonia masko.
  7. Pripravime zalievku: Med, limetky, paradajkovu stavu a podrvene susene chilly, zmiesame dokopy, doriedime vodou. Kazdy si namiesa ingrediencie tak, ako ma rad, viac sladko, ci viac stiplavo...
  8. Zalievku vylejeme na masko, pokial mozno vsade, nech je kazdy kusok dobre ochuteny.
  9. Podlejeme este asi 2 dcl vody, pekac prikryjeme alobalom a supneme aspon na hodinku do predhriatej truby.
  10. Vydrzala som cakat 72 minut a prenikava vona ma prinutila nakukunut pod alobal. Rebierkam tento cas na pecenie stacil, co sa prejavilo "vyzlecenim od kosti". Pokial sa masko kosti este drzi, len ho pekne este prikryte alobalom a nechajte dopiect.
  11. Masko dopekame odokryte, sem tam podlievame vypekom. Hotove je vtedy ked sa vam paci dopecena farba na masku a vypek ziska opat medovu konzistenciu.
  12. Kosti z maska idu uplne jednoducho vytiahnut, takze ho mozete smelo jest priborom bez akehokolvek boja s kostami. Podavala som s opekanymi zemiacikmi, preliate famoooooznym vypekom /ktoreho vam nebude dost .o)/