Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Milujem pohodlné sviatočné varenie, túto úžasnú delikatessu sme mali na obed na Nový rok 2015, príprava je veľmi jednoduchá, výsledok veľmi chutný, ponúkam recept milovníkom jemného teľacieho mäsíčka:-)

6 osôb
porcií
20 minút
príprava
15/45 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Teľacie pliecko som odblanila, tuk som ponechala, umyla, osušila kuchynskou papierovou utierkou, previazala som ho kuchynským povrázkom, aby pri pečení pekne držalo tvar,...
  2. ...husto som ho prešpikovala cesnakom,...
  3. ...položila som ho do pekáča, osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením z každej strany....
  4. ...posypala som ho lístkami tymiánu a jednu vetvičku som ešte dala na mäsko,...
  5. ...pridala som rozmarín,...
  6. ...preliala som mäsko olejom,...
  7. ...vložila som cibuľu pokrájanú na hrubšie kliny,...
  8. ...priliala som Chardonnay a nechala som mäsko marinovať celkom 4 hodiny, každú pol hodinu som mäsko otočila vo vínovo - olejovej marináde,....
  9. ...potom som mäsko vložila piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, aby sa mäsko na povrchu zatiahlo a vytvorila sa na povrchu chutná kôrčička, ...
  10. ...po 15 - tich minútach som pekáč vybrala a prikryla na tesno alobalom,...
  11. ...vložila som späť do rúry, piekla som na tej istej funkcii pri zníženej teplote na 180 stupňov C za častého prelievania vypečenou šťavou do mäkka - u mňa ešte 45 minút, potom som mäsko vybrala na dosku, prikryla alobalom, nechala som ho 20 minút odpočívať a ostrým nožom som ho pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 mm.
  12. Plátky teľacieho pliecka som dala na výpek s cibuľou, ako prílohu som servírovala zemiakové pyré s jednoduchým šalátom z poľníčka s citrónovou šťavou.
  13. záber zblízka, je krásne vidieť špikovanie cesnakom, mäsko bolo mäkkučké, šťavnaté, priam sa rozplývalo na jazyku, malo úžasnú chuť vína a byliniek, po ktorých krásne voňalo. Rozhodla som sa miesto tradičných novoročných vyprážaných rezňov pre pečené jemné teľacie mäsíčko, čo moji chlapi veľmi ocenili, podávala som k nemu dobre vychladené Chardonnay, ktoré bolo vynikajúcim doprovodom sviatočného obeda. Dobrú chuť prajem! :-)