Teľacie pliecko marinované v Chardonnay, tymiane a rozmaríne (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Milujem pohodlné sviatočné varenie, túto úžasnú delikatessu sme mali na obed na Nový
rok 2015, príprava je veľmi jednoduchá, výsledok veľmi chutný, ponúkam recept
milovníkom jemného teľacieho mäsíčka:-)
6 osôb porcií |
20 minút príprava |
15/45 minút na 200/180 °C |
Postup- Teľacie pliecko som odblanila, tuk som ponechala, umyla, osušila kuchynskou papierovou utierkou, previazala som ho kuchynským povrázkom, aby pri pečení pekne držalo tvar,...
- ...husto som ho prešpikovala cesnakom,...
- ...položila som ho do pekáča, osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením z každej strany....
- ...posypala som ho lístkami tymiánu a jednu vetvičku som ešte dala na mäsko,...
- ...pridala som rozmarín,...
- ...preliala som mäsko olejom,...
- ...vložila som cibuľu pokrájanú na hrubšie kliny,...
- ...priliala som Chardonnay a nechala som mäsko marinovať celkom 4 hodiny, každú pol hodinu som mäsko otočila vo vínovo - olejovej marináde,....
- ...potom som mäsko vložila piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, aby sa mäsko na povrchu zatiahlo a vytvorila sa na povrchu chutná kôrčička, ...
- ...po 15 - tich minútach som pekáč vybrala a prikryla na tesno alobalom,...
- ...vložila som späť do rúry, piekla som na tej istej funkcii pri zníženej teplote na 180 stupňov C za častého prelievania vypečenou šťavou do mäkka - u mňa ešte 45 minút, potom som mäsko vybrala na dosku, prikryla alobalom, nechala som ho 20 minút odpočívať a ostrým nožom som ho pokrájala na plátky o hrúbke asi 3 mm.
- Plátky teľacieho pliecka som dala na výpek s cibuľou, ako prílohu som servírovala zemiakové pyré s jednoduchým šalátom z poľníčka s citrónovou šťavou.
- záber zblízka, je krásne vidieť špikovanie cesnakom, mäsko bolo mäkkučké, šťavnaté, priam sa rozplývalo na jazyku, malo úžasnú chuť vína a byliniek, po ktorých krásne voňalo. Rozhodla som sa miesto tradičných novoročných vyprážaných rezňov pre pečené jemné teľacie mäsíčko, čo moji chlapi veľmi ocenili, podávala som k nemu dobre vychladené Chardonnay, ktoré bolo vynikajúcim doprovodom sviatočného obeda. Dobrú chuť prajem! :-)
|