Teľacie na víne a koreňovej zelenine (fotorecept)

Autor receptu: jarco

V mojej rodine mäso konzumujeme len výnimočne, ale keď už, tak sa snažím, aby to stálo za to. Kura a bravčové sme prakticky úplne vylúčili, no raz za týždeň si doprajeme nejakú mäsovú špecialitku. Túto som vymyslel na tento víkend.

6
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Mäso je dobré marinovať aspoň 24 hodín, ja som mu dal až dva dni. Marinádu som pripravil z olivového oleja, bieleho vína, francúzskej horčice, sušeného rozmarínu, čerstvo namletého farebného korenia a soli. Koreňovú zeleninu som nastrúhal na hrubom strúhadle, resp. nadrobno nakrájal, a zmiešal s marinádou. Polovicu zmesi som dal na dno misky z varného skla, na to položil mäso a zakryl druhou polovicu zmesi zeleniny s marinádou tak, aby mäso bolo celé zakryté. Uzavrel som misku vrchnákom a odložil do chladničky.
  2. V deň prípravy jedla som si najskôr zapol rúru. Vybral som mäso a očistil ho od kúskov zeleniny. Prudko som ho opiekol na oleji zo všetkých strán a vložil späť do misy, zakryl zeleninou. Dal som piecť na 200 stupňov na 60 minút.

  3. Kým sa mäso pieklo, uvaril som na pare skoré zemiaky.
  4. Upečené mäso som vybral, zeleninu so štavou premiestnil do hrnca. Mäso som vrátil späť do chladnúcej rúry. Zeleninu som trochu povaril so smotanou a rozmixoval ponorným mixérom, dochutil soľou. Vznikla krásna hustá omáčka.
  5. Teľacie som podával nakrájané na tenké plátky na omáčke, so skorými zemiakmi a bielym vínom. Mäso bolo šťavňaté, voňavé a v chuti bolo zreteľne cítiť zeleninu, rozmarín aj víno. Ak vezmem do úvahy, že som si tento recept vymyslel len pred pár dňami, som s výsledkom spokojný :-)