Teľacie líčka pomaly pečené na Chardonnay s jablkom, portobello a zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept pochádza z francúzskej kuchyne, ide o pomaly pečené teľacie líčka na Chardonnay so zeleninou, hubami Portobello a jablkom, recept sa mi veľmi páčil, tak som ho vyskúšala a vrelo odporúčam do vašej priazne, vyskúšajte, ak chcete a môžete, recept je naozaj jednoduchý, príprava je veľmi pohodlná, takmer bez práce a výsledkom je neskutočná lahôdka.

4
porcie
30 minút
príprava
3 hodiny minút
na 140/ 250 posledných  °C

Suroviny

Postup

  1. Teľacie líčka som umyla, osušila, odblanila, pokrájala na rezne, tuk som ponechala, ten sa pomalým pečením rozpustí a pridá na chuti. Očistila som koreňovú zeleninu.
  2. Pripravila som si cibuľu a cesnak, cibuľu som pokrájala na štvrtiny a cesnak som ponechala v celku. Rezne som vložila do pekáčika jemne vytretého olivovým olejom, osolila som ich a okorenila z oboch strán, nechala som teľacie líčka chvíľu odpočívať pri izbovej teplote.
  3. Zatiaľ som pokrájala Portobello na plátky, a koreňovú zeleninu na menšie kusy,...
  4. ...jablko som zbavila stopky a jadrovníka, pokrájala som ho na osminky, šupku som ponechala, aby sa pri pečení nerozpadlo.
  5. Teľacie líčka som v pekáčiku podliala vínom Chardonnay, prikryla alobalom a piekla som ich pomaly v trúbe vyhriatej na 140 stupňov C po dobu 2 hodín.
  6. Takto vyzerajú teľacie líčka po dvoch hodinách pomalého pečenia, na obrázku vidno, že tuk sa úplne rozpustil a líčka dobre premastili, piekli sa vo vlastnom tuku. Na predpečené teľacie líčka som poukladala pokrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak v celku, všetko som ešte mierne osolila,...
  7. ...na zeleninu som poukladala jablko,...
  8. ...portobello, podliala som malým množstvom horúcej vody, prikryla alobalom, vrátila som do trúby, piekla som dalej pri teplote 140 stupňov C ešte 50 minút,...
  9. ...potom som odstránila alobal, vrátila znovu do trúby a posledných 10 minút som dopiekla pri teplote 250 stupňov C.
  10. Horúce upečené teľacie líčka som podávala s pečenou zeleninou, jablkom, portobellom, so zemiakovou kašou a so šalátom Lollo biondo, pokvapkaným citrónovou šťavou a extrapanenským olivovým olejom, k tomuto jedlu som podávala suché červené víno Cabernet sauvignon.
  11. pohľad zblízka: dobre vidno, ako sú teľacie líčka krásne vypečené, bez pôvodného tuku, majú príjemnú chuť vína, jablka, portobella, cibule, cesnaku a použitej koreňovej zeleniny, ktorá je upečená al dente, mäsíčko je jemnučké a mäkkučké ako masielko, teľacie líčka pripravené pomalým sú neskutočnou lahôdkou, ak máte možnosť dostať sa k teľacím líčkam, odporúčam vyskúšať ich prípravu týmto spôsobom. Prajem dobrú chuť :-)