Teľacie líčka pomaly pečené na Chardonnay s jablkom, portobello a zeleninou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Recept pochádza z francúzskej kuchyne, ide o pomaly pečené teľacie líčka na
Chardonnay so zeleninou, hubami Portobello a jablkom, recept sa mi veľmi páčil, tak
som ho vyskúšala a vrelo odporúčam do vašej priazne, vyskúšajte, ak chcete a môžete,
recept je naozaj jednoduchý, príprava je veľmi pohodlná, takmer bez práce a
výsledkom je neskutočná lahôdka.
4 porcie |
30 minút príprava |
3 hodiny minút na 140/ 250 posledných °C |
Postup- Teľacie líčka som umyla, osušila, odblanila, pokrájala na rezne, tuk som ponechala, ten sa pomalým pečením rozpustí a pridá na chuti. Očistila som koreňovú zeleninu.
- Pripravila som si cibuľu a cesnak, cibuľu som pokrájala na štvrtiny a cesnak som ponechala v celku. Rezne som vložila do pekáčika jemne vytretého olivovým olejom, osolila som ich a okorenila z oboch strán, nechala som teľacie líčka chvíľu odpočívať pri izbovej teplote.
- Zatiaľ som pokrájala Portobello na plátky, a koreňovú zeleninu na menšie kusy,...
- ...jablko som zbavila stopky a jadrovníka, pokrájala som ho na osminky, šupku som ponechala, aby sa pri pečení nerozpadlo.
- Teľacie líčka som v pekáčiku podliala vínom Chardonnay, prikryla alobalom a piekla som ich pomaly v trúbe vyhriatej na 140 stupňov C po dobu 2 hodín.
- Takto vyzerajú teľacie líčka po dvoch hodinách pomalého pečenia, na obrázku vidno, že tuk sa úplne rozpustil a líčka dobre premastili, piekli sa vo vlastnom tuku. Na predpečené teľacie líčka som poukladala pokrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak v celku, všetko som ešte mierne osolila,...
- ...na zeleninu som poukladala jablko,...
- ...portobello, podliala som malým množstvom horúcej vody, prikryla alobalom, vrátila som do trúby, piekla som dalej pri teplote 140 stupňov C ešte 50 minút,...
- ...potom som odstránila alobal, vrátila znovu do trúby a posledných 10 minút som dopiekla pri teplote 250 stupňov C.
- Horúce upečené teľacie líčka som podávala s pečenou zeleninou, jablkom, portobellom, so zemiakovou kašou a so šalátom Lollo biondo, pokvapkaným citrónovou šťavou a extrapanenským olivovým olejom, k tomuto jedlu som podávala suché červené víno
Cabernet sauvignon.
- pohľad zblízka: dobre vidno, ako sú teľacie líčka krásne vypečené, bez pôvodného tuku, majú príjemnú chuť vína, jablka, portobella, cibule, cesnaku a použitej koreňovej zeleniny, ktorá je upečená al dente, mäsíčko je jemnučké a mäkkučké ako masielko, teľacie líčka pripravené pomalým sú neskutočnou lahôdkou, ak máte možnosť dostať sa k teľacím líčkam, odporúčam vyskúšať ich prípravu týmto spôsobom.
Prajem dobrú chuť :-)
|