Teľacia špička s omáčkou z kozákov a michaliek podávaná so zemiakovo-mrkvovým pyré (fotorecept)
Autor receptu: chutimi
Chutný nedeľný obed.
4 porcie |
60 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup- Pripravte si suroviny. Na obrázku je aj syr a balsamico, ktoré som sa nakoniec rozhodol nepoužiť.
- Zeleninu nakrájajte na menšie kusy. Mrkvu zkaramelizujte v hrnci na masle. Môžete pridať trošku kryštálového cukru. Následne zalejte vodou, pridajte zemiaky, osoľte a nechajte variť do mäkka. Následne zlejte vodu, pridajte kúsok masla, smotanu a roztlačte na pyré.
- Odblaňte mäso, nakrájajte plátky slaniny na dĺžku mäsa. Mäso obaľte korením, soľou a tymiánom. Slaninu nechajte vytopiť, mäso nechajte na vytopenom tuku z každej strany zatiahnuť. Obaľte v alobale aj so slaninkou a vložte do rozohriertej rúry (180°) na cca. 30 minút.
- Huby nakrájajte na väčšie kusy. Na panvici alebo malom kastróle huby osmahnite na troške masla. Následne pridajte demi glacé a nechajte zredukovať. Dochuťte soľou a korením.
Poznámka: Na prípravu môžete použiť aj iné huby s výraznou chuťou. Pokiaľ také nemáte, ja používam bežne mrazené suchohríby a dochutím práškom z namletých sušených bedlí.
- Mäso vyberte z rúry a nechajte ešte v alobale odstáť aspoň 10 minút. Nakrájajte ho na hrubšie plátky (cca. 1,5-2 cm).
- Mäso poukladajte striedavo s plátkami slaninky. Podávajte s pyré a prelejte omáčkou. Dobrú chuť!
- Pre brata, ktorý neje hríby som pripravil nasledovnú omáčku: Nechal som vytopiť slaninu, ktorá mala veľa mäsa. Pridal som na jemno posekanú chilli papričku, demi glacé a trochu červeného vína. Dochutil som soľou a nechal som zredukovať.
|