Teľací perkelt
Teľací perkelt

Teľací perkelt s opekanými haluškami

Roman Martinkovič
šéfkuchár hotela Devín**** v Bratislave, 20. septembra 2017
Teľací perkelt s opekanými haluškami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
45 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Perkelt:
800 g
250 g
100 g
150 g
200 g
80 g
1 PL
 ČL
Maslové halušky:
500 g
2 ks
50 g
20 g
250 ml
trochu
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Teľacie stehno zbavíme blán a pokrájame na kocky 2 x 2 cm, v hrnci rozohrejeme masť a pridáme nakrájanú cibuľu. Pražíme do zlatohneda, pridáme nakrájané mäso a ďalej pražíme, pridáme na pásiky nakrájanú čerstvú papriku, drvenú rascu, soľ, koreniny, paradajkové pyré a ďalej pražíme asi 10 minút, pokiaľ nie je pyré sýtočervené. Na chvíľu hrniec odstavíme zo sporáka, pridáme mletú papriku, krátko premiešame a podlejeme vodou.

  2. 2

    Hrniec prikryjeme a na strednom plameni dusíme. Paradajky navrchu nakrojíme, krátko blanšírujeme vo vriacej vode a hneď preložíme do pripravenej nádoby s ľadovou vodou. Paradajky olúpeme a pokrájame na malé kocky, ktoré pridáme 15 minút pred koncom do perkeltu. Po 1 až 1,5 hodine je perkelt uvarený.

  3. 3

    Halušky: Najskôr dáme variť do väčšieho hrnca vodu, osolíme a pridáme trochu oleja. Do hlbšej misy dáme polohrubú múku so soľou a s vajíčkami, keď začne voda v hrnci vrieť, pridáme do múky mlieko a pokrájanú pažítku, zamiešame polohusté cesto a hneď pretláčame cez sito do vriacej vody halušky. Varíme ich asi 10 minút, po uvarení scedíme a necháme odkvapkať. Na panvici zahrejeme maslo, pridáme halušky, osolíme, okoreníme a krátko opekáme. Na tanier uložíme opečené halušky, perkelt a zdobíme kyslou smotanou, pažítkou a petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu

haji
Bezva recept, moc se mi líbí. Krásné foto, sliny se mi sbíhají. Zvlášť oceňuji "domácí" růčo maslové halušky! Bravo, Mistře!
evanaaa
Teľacie ešte odpočíva v mrazničke, takže ho po vytiahnutí použijem na tento spôsob, ale sa zatiaľ rozhodnem, či spravím perkelt alebo paprikáš, láka ma so smotanou, uvidím......a určite v každom prípade aj s haluškami.
lilyre
Súhlasím s predošlými komentármi, super recept, doma majú radi " omáčkové " jedlá, halušky som ešte neopekala, skúsim podľa receptu, bude zmena.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia