Tekvicový slaný koláč - Pumpkin pie (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Recept na tento kolac som nasla na internete. Povodny nazov bol Three-cheese Pumpkin Pie - Tekvicovy kolac s tromi druhmi syra. Ak ho chcete vyskusat, mozete pouzit aj ine druhy syrov. Nemusia byt presne take, ake som ja uviedla. Tento kolac je velmi dobry a chutny sposob ako zuzitkovat zltu tekvicu.

4-6
porcie
45 minút
príprava
55 minút
na 200 °C

Postup

  1. Do misky som si pripravila hladku muku, celozrnnu muku, postruhany syr, maslo a listky citronoveho tymianu.
  2. Vsetky uvedene prisady som spolu spracovala. Potom som pridala studenu vodu a vsetko som zmiesila dokopy.
  3. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a odlozila som ho na chladne miesto.
  4. Medzitym ako mi cesto odpocivalo urobila som si plnku. Na rozpustene maslo som dala prazit na tenke kolieska pokrajanu cibulu.
  5. Cibulu som prazila asi 5 minut. K poprazenej cibule som pridala ocistenu na kocky pokrajanu zltu tekvicu. Ja som pouzila butternut tekvicu, ale mozete pouzit aj iny druh zltej tekvice.
  6. Tekvicu som chvilu poprazila s cibulou a potom som ju zaliala vodou. Hrniec som prikryla pokrievkou a tekvicu som obcas premiesavala. Vody treba len tolko, aby sa tekvica udusila a nezostalo nam v hrnci vela stavy.
  7. K udusenej tekvici som pridala cukor a balzamikovy ocot.
  8. Vsetko som spolu premiesala, tekvicu som dochutila solou, mletym korenim a na drobno nasekanymi salviovymi listkami. Na koniec som do tekvicovej plnky primiesala vajicko rozslahane so smotanou.
  9. Z papiera na pecenie som si vystrihla kruh priemeru 30 cm. Na tomto papieri budem kolac piect a pri valkani mi bude dobrou pomockou ake velke cesto mam este vyvalkat.
  10. Cesto som valkala ako vzdy medzi dvoma papierami.
  11. Vyvalkane cesto so spodnym papierom na pecenie som dala do formy na pecenie pizzy. Na spodok cesta som dala postruhany tvrdy syr. Ja som pouzila goudu. Po celom obvode cesta som nechala volny pas asi 3 cm siroky.
  12. Na postruhany syr som navrstvila tekvicovu plnku. Z plnky vytekala stava, ale nevytiekla uplne ponad cesto, lebo plech je mierne vyvyseny.
  13. Boky cesta som dookola ponadvihovala tak, ze stava zostala vsetka s plnkou. Vrch kolaca som este posypala postruhanym parmezanom a boky cesta som potrela rozslahanym vajickom.
  14. Kolac som piekla vo vyhriatej rure 200C 40 minut. Upeceny kolac som vybrala na mriezku a nechala som ho vychladnut.
  15. No a ked je kolac vychladnuty, alebo este aj mierne teply mozeme podavat ozdobeny so salviovymi listkami.