Tekvicový prívarok
Tekvicový prívarok najmladšej Masterchefky na svete (videorecept)
Autor receptu: tvvarecha
Najmladšia víťazka súťaže Masterchef na svete - mladá Slovenka Kristína Nemčková pripraví prívarok, s ktorým vyhrala súťaž Masterchef Česko 2019
Postup
- Zemiaky ošúpeme, nastrúhame a zalejeme studenou vodou, aby pustili škrob.
- Začneme pripravovať omáčku. Šalotku nakrájame najemno. Tekvicu (použite maslovú tekvicu, nie hokkaido) rozkrojíme na polovicu, odstránime semienka a dužinu na hrubo nastrúhame.
- V hrnci rozpustíme cca 125 g masla a orestujeme na ňom šalotku. Po 2-3 minútach pridáme nastrúhanú tekvicu a spoločne zo 2 minúty orestujeme. Pridáme jednu-dve lyžice cukru a necháme skaramelizovať. Potom zalejeme bielym vínom. Víno necháme vypariť a osolíme. Tekvicu zalejeme hovädzím vývarom a varíme domäkka.
- Medzitým pokrájame jablká aj so šupkou na malé tenké slížiky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli a pridáme nasekaný čerstvý kôpor.
- Mäso osolíme a opečieme na panvici s olivovým olejom. Opekáme približne 2 minúty z každej strany. Do výpeku dáme lyžicu masla a rozpusteným maslom mäso polejeme. Nakoniec dáme mäso piecť do rúry na cca 8 minút.
- Uvarenú tekvicu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérom a omáčku zjemníme 1-2 lyžicami masla a troškou smotany.
- Ako poslednú urobíme zemiakovú slamu. Vo vode namočené postrúhané zemiaky scedíme a osušíme na kuchynskej utierke tak, ako vidíte vo videu. Zemiaky potom vložíme do hrnca s rozpáleným olejom a vypražíme dozlatista. Vyberieme na kuchynskú papierovú utierku a zemiakovú slamu osolíme.
- Tekvicovú omáčku podávame s jahňacím mäsom, jablkami s kôprom a so zemiakovou slamou. Dobrú chuť.