Tekvicovo-piškótový dezert s Muhallebi fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. decembra 2015
Tekvicovo-piškótový dezert s Muhallebi (fotorecept)
Foto: cesminaz

Velmi jednoduchy,ale pritom velmi chutny studeny desert z tekvice na pecenie :-)

Suroviny

1,3 kg na pečenie
2 dl
2 ČL mletá
2 ks na šťavu
2 ks na kôru
1 PL
Muhallebi:
1 l
3 PL (alebo iný)
1 PL
1,5 dl
2 bal.
25 g
600 g
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si 600 g dlhych piskot, to su u mna 3 balenia po 200g. Potom si ocistime dobru zrelu tekvicu na pecenie a pokrajame na kocky. Ma jej byt cca.1,3kg uz cistej vahy. Potom tekvicu dame do jednej panvice,alebo hrnca a zasypeme ju cukrom.Ja som dala 2dl cukru,ale to zalezi aj odtoho,ze aka je tekvica sladka a pravdaze aj od chuti stravnikov :-) Takto zasypane nechame bokom zakryte pokrievkou cca.2-3 hodiny,nech si tekvica pusti stavu...

    Tekvicovo-piškótový dezert s Muhallebi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 2-3hodinach.. K tekvici pridame 2kl skorice,stavu a aj koru z 2 stredne velkych BIO pomarancov.Premiesame a zakryte dusime do mäkka.Nech sa tekvica celkom nerozpadava,staci ked je taka mäkka,ze sa da popucit,ako zemiaky na pyre.Ked mame tekvicu hotovu,dame ju trocha vychladit,nasledne ju bud poriadne popucime vydlickou,alebo prejdeme niekolkokrat ponornym mixerom.Takto nechame "pyre" vychladnut..Popripade mozte este dochutit..

    Tekvicovo-piškótový dezert s Muhallebi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatial si pripravime Muhallebi..to je nieco ako cisty-biely mliecny pudding :-) nim polejeme nas desert.Takze.. Do hrnca dame 1L mlieka,do ktoreho este hned za studena vsypeme 3Pl skrobu a 1PL hladkej muky a poriadne to v mlieku rozmiesame.Nasledne dame 2 vanilkove cukre a aj 1,5dl kr.cukru a za staleho miesania privedieme do varu.Od bodu varu varime cca.10 minut.Ma to byt hustotou skoro ako pudding,cize o trosicku redsie.Mozte skontrolovat lyzicou :-) Ked je uz Muhallebi hotove,dame bokom z ohna a pridame kusok masla,ktore donho poriadne metlickou vslahame.Hotove Muhallebi nechame napoli vychladnut,ale medzitym ho musite obcas premiesat,aby nestuhlo v hrnci.. Co sa tyka Muhallebi,robi sa rozne..niekto dava len cisty skrob a niekto miesa skrob s mukou.Ja ho pripravujem takto a som spokojna :-)

    Tekvicovo-piškótový dezert s Muhallebi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som si pripravila tacku,ktoru som zakryla alobalom.. Ako prve,najprv nanesieme v tenkej vrstve tekvicove pyre.To preto,aby sa nam tie piskoty nesmykali :-) Potom naukladame na pyre piskoty a znova natrieme tekvicovym pyrem a znova piskoty..Medzitym nezabudnime premiesat aj Muhallebi ;-) No a takto pokracujeme a urobime 3 rady-vrstvy na sebe...

    Tekvicovo-piškótový dezert s Muhallebi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked mame uz Muhallebi dopoli vychladnute,tak ho naberackou nanasame na vrch nasho desertu.Zacnite od stredu a pomaly,aby nam drzal na jednom mieste :-) Muhallebi je sice konzistenciou ovela jemnejsie nez pudding,a tak trocha sa natahuje,ale uvidite,ako pekne tuhne a drzi pokope :-) Ja som nechala pre krasu stiect aj po bokoch :-) Vrch mozme posypat drvenymi orechami,mandlami,alebo pistaciami..celkom podla chuti ;-) Hotovy desert nechame aspon 5-6hodin postat,ale najlepsie je cez 1noc.Ja ho robievam vecer a necham na noc stat do spajze :-)

    Tekvicovo-piškótový dezert s Muhallebi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Je to vynikajuci studeny desert,na ktorom si pochutna nielen rodina,ale aj navsteva ;-) Tekvicove pyre mozte chutovo obmienat a desertik pripravit zakazdym inou chutou. Nech vam chuti :-)

    Tekvicovo-piškótový dezert s Muhallebi (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

babav
@cezminas , velmi sa mi tvoj recept paci , urcite si ho overim :-).
Tekvicove pecivo je v US velmi popularne a chuti najlepsie ,
ak je dobre vychladene . 5*KK.
kukulienka71
@cesminaz , toto vyzerá prudko jedlo, ešte som zvedavá nakoľko zmäknú tie piškóty. Len mi nepovedz, aby som to vyskúšala a uvidím;-P zaujal ma aj názov toho pudingu, pripomenul mi názov filmu, ktorý ma včera zaujal - Bahubali. Moc sa naň teším. Aj na tvoj dezert aj na film;-P
cesminaz
@babav budem poctena ak vyskusas a dufam,ze po ochutnavke das aj vediet :-) @izabelka @mesiar50 dakujem vam,som rada,ze sa desertik paci :-) Mila @kukulienka piskoty su dobre makkucke,no nie premocene :-) To tekvicove pyre ich dobre zvlhcilo,su vynikajuce.Celkovo ma desert velmi dobru pomarancovo vanilkovu chut :-) Ten tvoj film ma zaujimavy nazov :-) ..prajem prijemne pozeranie ;-P
denyany
Veľmi pekne vyzerajúci dezert! O chuti nepchybujem. Som v pokušení hneď ráno kúpiť tekvicu a vyskúšať, ale uvedomujem si, že to časovo nestíham, už máme toho na pláne veľa, tak hádam inokedy.
martamm
Uz dlhsiu dobu uvazujem o pouziti tejto tekvice na nejaky dezert, takze Tvoj recept mi pride naozaj vhod, diky za inspiraciu :)
alena45
všetko s tekvicou mi veľmi chutí, aj teraz som doniesla z chalupy tri kusy, ešte piškóty dokúpiť a určite najbližšej návšteve pripravím. Super jednoduché !
momi
Veľmi nezvyčajné a musí byťnesmierne chutné. Ja si viem predstaviť aj s mangom. Určite vyskúšam.
kukulienka71
Večer mi pomáhala aj malá, dnes boli skvelé raňajky, piškóty fakt mäkkučké, plnka správne ochutená, muhallabi je výborné. Ďakujem za spestrenie, @cesminka :-)




cesminaz
Mila @kukulienka velmi si ma potesila tvojim komentikom ;-) Pri takej zlatej a sikovnej pomocnicke by sa aj mne lahsie pracovalo a chystalo ;-P Tesim sa,ze doma chutilo a dakujem za odozvu aj s fotkami! Pekny den zelam :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia