Tekvicové suflé (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Jesenná maškrta, ktorú treba zjesť okamžite po upečení:-)

5-6
porcií
25 minút
príprava
15-17 minút
na 180 °C

Postup

  1. Slovo suflé pochádza z francúzštiny, značí v preklade kyprý, nafúknutý, nadýchaný. Teda sa bude jednať o dezert nakyprený, a to bielkovým snehom. Pri pečení sa cesto vo formičkách nafúkne, preto sa má podávať hneď po upečení, inak po pár minútach spľasne. Pozerala som si na Vareche recepty na suflé a bola som prekvapená, myslím si, že sa tu miešajú pojmy lávový koláčik, ktorý má byť v strede po upečení tekutý a po odkrojení z neho má vytekať cesto(odtiaľ názov), suflé naproti tomu je nadýchaný koláčik, nie so surovým, tekutým stredom, ale s bublinkovou štruktúrou, ako vidieť na kúsku, ktorý som ukrojila lyžičkou po upečení koláčikov. Servírujú sa väčšinou vo formičkách na suflé, moje majú objem 150ml. Môžu sa aj podávať vyklopené na tanierik po vychladnutí, často so zmrzlinou, ovocím, šľahačkou, či poliate sladkou omáčkou.
  2. Takže postup prípravy: Tekvicu uvaríme do mäkka, potom prepasírujeme alebo len potlačíme vidličkou, necháme úplne vychladnúť.
  3. Vajcia rozdelíme, z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame do bledej peny s oboma druhmi cukru. Primiešame tekvicové pyré
  4. smotanu a po častiach vmiešame múku zmiešanú s mletou škoricou. Dávame pozor, aby sa prípadné hrčky dobre rozmiešali.
  5. sneh pridávame tiež po častiach a to len ľahkým vmiešaním, prevracaním, aby sa cesto dobre nadýchalo.
  6. V tejto chvíli už máme pripravené formičky na suflé alebo iné malé misky vhodné na zapekanie, majú sa hrubo vymazať maslom a vysypať kryštálovým cukrom. Rúru vyhrejeme na 180°C alebo 160°C pri teplovzdušnej. Cesto nalievame do foriem asi 2 cm pod okraj, aby nám počas pečenia neutiekli z misiek:-)
  7. Dala som ich na menší plech, niekto ich pečie vo vodnom kúpeli, ja tak nerobím. Šup s nimi do rúry. Piekla som s ventilátorom na 160°C 16 minút.
  8. Hneď po upečení boli krásne nadýchané
  9. ale po pár minútach, fotenie na titulku už nevydržali, vidieť na okraji misiek. Na chuti im to však neubralo, aj málo ich bolo:-) Dúfam, ak ich ochutnáte, budete mať rovnaký názor;-)