Tekvicová torta

Tekvicová torta s pomarančovo-ružovým krémom

Autor receptu: siuuu

Šťavnatá a voňavá torta. Tekvicový korpus je nadýchaný a vláčny a s pomarančovým krémom doplneným kvapkou ružovej vody krásne ladí.* Pôvodný recept som našla v niektorom z časopisov, ale ako takmer vždy, upravila som ho podľa seba. Recept je z archívu, pretože momentálne mám kvôli tapetovaniu kuchyňu nefunkčnú... ale z nejakého dôvodu sa na Varechu recept nedostal, tak ho pridávam teraz, možno niekoho inšpiruje k sviatkom.

12-15
porcií
60 minút
príprava
40-50 minút
na 165 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé je potrebné pripraviť ganache - odporúčam deň vopred, aby cez noc stuhla. Ganache pripravíme klasicky - smotanu zohrejeme až na bod varu a horúcou zalejeme posekanú bielu čokoládu, necháme pár minút postáť a rozmiešame na hladkú zmes. Podľa originál receptu sa do ganache pridáva ešte pomarančová kôra a pomarančová pasta alebo džem. Kôra by mi tam asi vadila - bolo by cítiť hrudky, s pastou nemám skúsenosti a džem som nemala - tak som pridala pár kvapiek doTerra Wild Orange (100 % esenciálny olej vhodný aj na vnútorné použitie) a pár kvapiek ružovej vody (na vnútorné použitie), ktorá úžasne vonia a k pomaranču sa hodí. Premiešame, necháme sčasti vychladnúť, prikryjeme fóliou a necháme v chlade cez noc stuhnúť.
  2. Ako druhé pripravíme pyré z tekvice (alebo pokojne aj prvé deň vopred) - tekvicu hokaido umyjeme, pokrájame na menšie kusy, uvaríme domäkka a rozmixujeme na jemné pyré. Necháme vychladnúť. Na 375 g pyré potrebujeme asi 450 - 500 g tekvice.
  3. Keď už máme stuhnútú ganache a vychladnuté pyré, môžeme sa vrhnúť na korpus. Príprava je veľmi jednoduchá - stačia dve misy a varecha. V jednej mise zmiešame všetky suché suroviny (múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, voňavé korenie alebo škoricu, a ak máte, tak aj kôru z pomarančov alebo citróna), v druhej mokré (tekvicové pyré, vajcia, olej, minerálku a ak máte tak šťavu z 1 pomaranča). Do tekutej zmesi postupne na 3-4 krát vmiešame suchú zmes.
  4. Cesto rovnomerne rozdelíme do troch foriem, ktorých dno sme vystlali papier na pečenie. Pečieme na 165 °C asi 40 - 50 minút, alebo podľa toho, ako vám pečie rúra (vyskúšame špajdľou) - mne stačilo 40 minút. Korpusy necháme čiastočne vychladnúť, obrežeme boky, vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Ak sa vám vrch korpusu vyduje - jemne ho zrežte.
  5. Pokiaľ chladnú korpusy, pripravíme krém - vyšľaháme mascarpone, smotanu, ganache, pomarančovú kôru, pomarančovú pastu alebo džem - ja som použila doTerra Wild Orange a ružovú vodu.
  6. Korpusy pokvapkáme pomarančovou šťavou. Ja som pridala do šťavy aj trocha malinového sirupu, kvapku pomarančového likéru Cointreau a pár kvapiek doTerra Wild Orange a ružovej vody. A potom som už iba vrstvila - korpus, krém, na krém som poukladala maliny (mohla som aj viac), korpus, krém, maliny, korpus. Zvyšným krémom, ktorý som prifarbila, som tortu obtrela zvonku (na dva krát - po zachladení prvej vrstvy krému som naniesla ďalšiu). Zdobenie som zvolila iba jednoduché - čerstvé ovocie, jednoduché ozdoby z bielej a tmavej čokolády a trocha jedlého zlata. Tortička je veľmi lahodná. Korpus je vláčny a krém jemný. Aj napriek množstvu cukru (cukor, čokoláda) vôbec nie je presladená. A tá vôňaaaa ... tá ružová voda a doTerra Wild Orange, neskutočná kombinácia. Ale aj s pomarančom bude úžasná.