Tekvicová polievka z posledného jesenného hokkaida

Autor receptu: safran

Chcela som si vyskúšať, koľko dokáže vydržať v chlade skladované hokkaido z jesennej úrody. Tak posledné padlo dnes. Žiaľ, takto dlho skladované hokkaido malo už zemitú chuť, keďže som nechcela pridávať cukor ani cibuľu, pre sladkú chuť som dala aj mrkvu. V jeseni by som použila iba tekvicu.

3-4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Môžete použiť ľubovoľnú tekvicu oranžovej farby: maslovú (hruškovú), ktorú tiež volajú muškátová ale aj tú veľkú guľu (na pečenie). Ja som mala takú hodne sfúknutú basketbalovú loptu. Výhodou hokkaida je, že ho netreba šúpať, iba orezať nejaké "chrasty", ak sa nachádzajú. Pokrájajte tekvicu na hrubšie kliny, nebudú sa váľať po plechu ako plátky. Ak ich položíte na mastný papier, ani netreba nič, len opekať na sucho do karamelova, ale ak ich potriete oliv. olejom - nič neskazíte, najlepší je ten v spreji, čo dostať na šaláty. Pri 180° C opekajte podľa veľkosti 30-40 minút. Na výslednej chuti je toto najdôležitejší krok. Môžete nakrájať tekvicu na kocky a iba ju opekať na oleji na panvici, skrátite podstatne dobu prípravy, ale nie je to ono.
  2. Pečené, ešte tepké hokaido, vložte do mixéra bez šúpania, u ostatných tekvíc čaká odstraňovanie šupy. Zalejte vodou, zeleninovým alebo kuracím vývarom, podľa gusta a presvedčenia. Znížite zároveň teplotu pre bezpečnejšie mixovanie. (Ja som si počas pečenia dala variť polovičku nastrúhanej mrkvy a zmixovala spolu.) V tomto čase už hokkaido stojí 4x viac ako na jeseň, takže mrkvu viete pridať aj z úsporných dôvodov, niektorí dávajú dokonca v pomere 1:1. Ale tí, čo sa nevyhýbajú cukru, môžu práve v tomto kroku pridať lyžicu trstinového cukru namiesto mrkvy a tiež si ušetria čas a riad. Po vymixovaní nechajte prehriať, pridajte toľko tekutiny, čo sa vám pozdáva. Niekto obľubuje polievky krémové (bez zahusťovania treba oveľa viac dužiny), iný práve redšie. Osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  3. Na ozdobenie a väčšiu sýtosť (dnes je chladnejší deň) uvarte stratené vajíčko, ja som uvarila "volské očko prepeličie". Vegetariánska verzia bola hotová. Trochu masla nič nepokazí. Pre ostatných: prepečte pár kúskov kvalitnej paprikovej klobásy na olivovom oleji. Ozdobte nejakou snietkou zelenej bylinky. Pre lepšie trávenie aj estetiku môžete ešte zhora poprášiť ručne mletým čiernym korením. Dobrú chuť!