Tekvicová polievka
Tekvicová polievka

Tekvicová polievka s jablkami a so zázvorom

Jozef Riska
šéfkuchár Savoy Restaurant hotela Radisson Blu Carlton**** Bratislava, 8. októbra 2018
Tekvicová polievka s jablkami a so zázvorom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Kto by nemal rád leto? Ako kuchár - profesionál sa však vždy viac teším na jeseň. Plody tohto farebného ročného obdobia sú mimoriadne chutné a dajú sa Zobraziť celý popisKto by nemal rád leto? Ako kuchár - profesionál sa však vždy viac teším na jeseň. Plody tohto farebného ročného obdobia sú mimoriadne chutné a dajú sa dobre skladovať. S jablkami, hruškami, gaštanmi, koreňovou zeleninou, no a samozrejme rôznymi druhmi tekvice sa dá pracovať od raňajok až po neskorú večeru. Nechať fantáziu variť – v tomto prípade platí stopercentne.

90 minút
príprava

Suroviny

1,2 kg maslová
60 g
1 strúčik
1/2 ks červené
10 g
 kurací alebo zeleninový




Postup

  1. 1

    Tekvicové semienka pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 10 až 15 minút. Necháme vychladnúť. Tekvicu rozštvrtíme, potrieme slnečnicovým olejom a pečieme aj s kôrou pri teplote 180 °C 40 až 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť, vydlabeme vnútro, kôry a semien sa zbavíme.

  2. 2

    Na slnečnicovom oleji orestujeme dozlata nadrobno nakrájanú šalotku, 1/2 ošúpaného jablka, cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridáme upečenú tekvicu a primerane zalejeme vývarom alebo vodou. Necháme polievku zovrieť a za občasného miešania varíme 15 minút na miernom ohni.

  3. 3

    Polievku odstavíme a rozmixujeme dohladka. Osolíme, okoreníme a pridáme med podľa chuti. Polievku podávame teplú s kúskami sušených jabĺk, upečenými tekvicovými semienkami a kvapkami tekvicového oleja. Po uvarení môžeme polievku zjemniť trochou smotany na šľahanie.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia