Tekvicová omáčka z mladej tekvice s vajcom na hniličku /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Mala som mladú Bio tekvicu a Bio vajcia. Dnes bolo veľmi horúco a nápad na rýchly chutný, ľahký a osviežujúci obed bol na svete. Príprava je jednoduchá a mňamka bola raz - dva na stole. My ju papáme radi aj za studena, najmä v horúčave.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Mladú tekvicu som prerezala po dĺžke na polovicu, pomocou ostrej lyžice som z nej vydlabala semienka.
  2. Odkrojila som z nej stopky, olúpala som ju a pokrájala som ju asi na 3 - 4 cm široké kusy, vhodné na strúhanie.
  3. Na slzičkovom strúhadle som ju nastrúhala do misy.
  4. V hrnci na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita.
  5. K cibuli som pridala nastrúhanú tekvicu, ktorú som osolila a restovala som ju asi 5 minút na miernom plameni. Nepodlievala som, tekvica si pustí vody dosť. Netreba dlhšie restovať, lebo tekvica po pridaní zátrepky dostatočne zmäkne, stačí 20 minút varenia. Nemá byť rozvarená, ale trošičku al dente.
  6. Kým sa tekvica restovala, pripravila som kôpor...
  7. ...a posekala som ho nožom na jemno.
  8. K orestovanej tekvici som pridala sladkú mletú červenú papriku a poriadne som ju rozmiešala, kým sa nerozpustila. Kto nechce, nemusí dať, ale my máme radi, ak omáčka nie je mdlej chudokrvnej farby.
  9. V pohári som rozmiešala do hladka múku s kyslou smotanou a mliekom, aby v zátrepke neboli hrudky.
  10. Zátrepku som pridala k tekvici a povarila som za stáleho miešania 15 minút, aby sa stratila chuť surovej múky.
  11. Pridala som posekaný kôpor a dobre som celé premiešala. Vypla som plameň a omáčku som odstavila. Asi po 10-tich minútach som osladila cukrom a octom tak, aby výsledná chuť bola príjemne slano-sladko-kyslá.
  12. Na tanier som naložila varené nové zemiaky, tekvicovú omáčku a vajce. Vajce na hniličku robím tak, že celé čerstvé vajce vložím do vriacej osolenej vody, soľ zabráni vytečeniu bielka počas varenia. Varím len 4 minúty, aby žĺtok zostal polotekutý a bielok mäkký. Potom ho schladím studenou vodou, olúpem a prekrojím ostrým nožom na polovicu. Táto úprava vareného vajca je veľmi jemná a chutná, hotové vajce na hniličku možno veľmi jemne osoliť.