Tekvicová krémová polievka

Autor receptu: ivetka77

Sledujte moju fan page na facebooku pod Ivetkine MŇAM recepty ( http://www.facebook.com/#!/IvetkineMnamRecepty ) Toto je moja najobľúbenejšia polievka na svete! Každý ju robí nejak, ale moja je podla mňa najlepšia :-)

10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Polovicu maslovej tekvice ošúpeme a nakrájame na kocky. Opražíme na cibuľke a zakryjeme pokrievkou, nech tekvica zmäkkne. Ak sa bude tekvica pripekať, podlejeme trochou vývaru, alebo vody. Vo vode uvaríme zemiaky nakrájané na kocky. Množstvo asi tak 1/3 množstva tekvice, alebo polovica.
  2. Keď je tekvica mäkká, pridáme k nej uvarené zemiaky a zalejeme smotanou. Následne rozmixujeme na jemno a môžme aj precediť. Podľa žiadanej hustosti si pridáme ešte vývar. Ja osobne ľúbim polievku veľmi hustú. Prilejeme pár kvapiek sezamového oleja (ale ak nemáte, nevadí)a asi takmer plnú lyžicu balsamica (opäť záleží od Vašej chuti, urcite ho vsak nevynechajte!!!). Pridáme trochu tymiánu, rozdrveného koriandru, muškátového orieška, soľ, biele korenie, prípadne chilli (nemusí byť). Na koniec pridáme plátok masla.
  3. Podávame s krutónmi ( krutóny si robim sama - na olivovom oleji s nasekaným cesnakom opečiem staršie pečivo nakrájané na kocky). Ja to ľúbim ešte aj s nastrúhaným syrom - viď obrázok.