Tekvicové pyré

Tekvicová kaša s bravčovým mäsom a zeleninová polievka so šafranom (fotorecept)

Autor receptu: stef

Príprava trvá v závislosti od počtu pomocníkov a zeleniny, či ju máme načistenú a pripravenú v mrazničke alebo nie.* Ja osobne si polievkovú zmes predpripravujem a dávam do mrazničky, takže mne zeleninová polievka od prípravy po uvarenie trvá 25 minút, keďže aj horúcu vodu dávam do polievky z varnej kanvice. Objavila som púdrový šafran a odvtedy ho dávam všade – jedlo je veľmi chutné a neodolateľné, dáva mu mimoriadnu chuť. Polievku aj tekvicovú kašu s mäsom dám do popisu suroviny spolu.

4
porcie
70 minút
príprava
25+45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Príprava polievky: Zeleninová zmes na drobno pokrájaná – mrkva, kaleráb, cuketa, zemiak, cibuľa, paprika. Miniatúrne cestovinové rezančeky pridávam do polievky, keď je uvarená zelenina, pridám aj olivový olej, soľ a šafran – púder. Namiesto korenia som dala do polievky štipľavú pokrájanú čerstvú papriku – mám rada ostré.
  2. Polievka je hotová. Uvarenú polievku dozdobíme pokrájanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou - to čo máte momentálne v chladničke alebo v mrazničke. Dobrú chuť!
  3. Žltú jedlú tekvicu prekrojíme na niekoľko častí a dáme piecť spolu s očistenou a prekrojenou cibuľou a mrkvou, ktorú polejeme olivovým olejom a posypeme oreganom. Pečieme do zmäknutia, t.j. cca 25 minút pri teplote 220 °C.
  4. Upečenú tekvicu, mrkvu a cibuľu dáme vychladnúť a po miernom vychladnutí očistíme od tekvicovej zelenej šupky. Všetky zložky rozmixujeme spolu s vodou, ktorú pustila tekvica a ostatná zelenina. Pridáme šafran, soľ a lyžičku olivového oleja.
  5. Medzitým si pripravíme bravčové mäso, ktoré sme kúpili už pokrájané na kocky. Do panvice dáme olivový olej, pridáme pokrájanú cibuľu – keď trocha zružovie, pridáme mäso – soľ, šafran a čerstvú štipľavú papriku – dusíme. Ak je málo šťavy prilejeme trocha horúcej vody. Pridávam aj 4 ks citrónových listov, ale nie je to podmienka. Všetko dusíme.
  6. Možno žltá farba sa niekomu nepáči, alebo v niekom niečo evokuje, ale prečo robiť stále iba zemiakovú kašu - treba inovovať a skúšať. Tak teda do skúšania, priatelia, kto neochutná, nevie aká skvelá pochúťka to je. Dobrú chuť !