Tekvica po mojom

Autor receptu: arasidka

Vlastne nie je to tekvica, ale cukina. Mladučká svieža, priniesol mi ju švagor zo záhradky. A že je teraz to horúce leto, dostali sme na ňu chuť, lebo nič nie je lepšie, ako chladná tekvica, osvieži a ľúbime ju všetci.

6
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na panvici speníme na drobno nakrájanú cibuľku "do zlatova", pridáme červenú papriku, zamiešame a rýchlo na ňu nasypeme klobásku nakrájanú na malé kocky. Trošku dusíme,miešame a potom ju odstavíme bokom. Ak niekto nemá rád klobásku, môže použiť aj mäkký salámu, alebo párky, alebo kabanos, alebo ... dľa výberu a chuti.
  2. Medzitým už nakrájaná tekvica mierne osolená sa varí v malom množstve vody, trochu ju poprášime mletým korením a pridáme cukor. Na množstve cukru záleží od toho, kto to má ako rád. Tekvicu zásadne varím v malom množstve vody, lebo omáčku dorábam až na konci pridaním vody a vlastne aj pridaním kyslej smotany.Cukina sa nemusí dlho variť, a tak keď je akurát, tak do nej nasypem cibuľku aj s tou orestovanou klobáskou, zamiešam a pridám kôpor. Všetko nechám variť tak akurát - aby sa klobáska dovarila v nej. Medzitým nalejem smotanu do misky, najradšej používam 2 balenia kyslej smotany, alebo 25O Dcl - smotanu veľkú, rozhabarkujem s s pridaním trochy vody a nalejem do tekvice, zamiešam. A idem dorábať dostatok omáčky. Podľa toho, ako to v hrnci vyzerá, tak do misky od smotany nalejem vodu rozhabarkujem a pridám hladkú múku - tak akurát a nalejem do hrnca a miešam dovtedy, pokým nie je tekvica vo vare. A to ani nemusím dodávať, že keď je hustejšia, pridám trošku vody, keď je riedka, tak ju zase trošku zahustím.
  3. Takto pripravenú tekvicu majú moji chlapi najradšej, lebo vonia od klobásky, aj ju na tanieri nájdu, je pekná červená a jasné, že aj chutí. Niekto ju zje len tak, kto má rád k tomu chlieb, zje chlieb. A niekedy k tomu pripravím zemiaky uvarené vo vode, ale chlieb im chutí viacej. Dnes ju jedli k obedu studenú , lebo som ju varila večer. A zásadne v týchto horúčavách ani tekvicu, ani luskovicu, či inú podobnú omajdu nezohrievajú. Vyslúžila som si pochvalu, že lepšiu zmrzlinu ešte nejedli! :)))