Tekvica po mojom
Autor receptu: arasidka
Vlastne nie je to tekvica, ale cukina. Mladučká svieža, priniesol mi ju švagor zo záhradky. A že je teraz to horúce leto, dostali sme na ňu chuť, lebo nič nie je lepšie, ako chladná tekvica, osvieži a ľúbime ju všetci.
6 porcií |
15 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup- Na panvici speníme na drobno nakrájanú cibuľku "do zlatova", pridáme červenú papriku, zamiešame a rýchlo na ňu nasypeme klobásku nakrájanú na malé kocky. Trošku dusíme,miešame a potom ju odstavíme bokom.
Ak niekto nemá rád klobásku, môže použiť aj mäkký salámu, alebo párky, alebo kabanos, alebo ... dľa výberu a chuti.
- Medzitým už nakrájaná tekvica mierne osolená sa varí v malom množstve vody, trochu ju poprášime mletým korením a pridáme cukor. Na množstve cukru záleží od toho, kto to má ako rád. Tekvicu zásadne varím v malom množstve vody, lebo omáčku dorábam až na konci pridaním vody a vlastne aj pridaním kyslej smotany.Cukina sa nemusí dlho variť, a tak keď je akurát, tak do nej nasypem cibuľku aj s tou orestovanou klobáskou, zamiešam a pridám kôpor. Všetko nechám variť tak akurát - aby sa klobáska dovarila v nej. Medzitým nalejem smotanu do misky, najradšej používam 2 balenia kyslej smotany, alebo 25O Dcl - smotanu veľkú, rozhabarkujem s s pridaním trochy vody a nalejem do tekvice, zamiešam. A idem dorábať dostatok omáčky. Podľa toho, ako to v hrnci vyzerá, tak do misky od smotany nalejem vodu rozhabarkujem a pridám hladkú múku - tak akurát a nalejem do hrnca a miešam dovtedy, pokým nie je tekvica vo vare. A to ani nemusím dodávať, že keď je hustejšia, pridám trošku vody, keď je riedka, tak ju zase trošku zahustím.
- Takto pripravenú tekvicu majú moji chlapi najradšej, lebo vonia od klobásky, aj ju na tanieri nájdu, je pekná červená a jasné, že aj chutí. Niekto ju zje len tak, kto má rád k tomu chlieb, zje chlieb. A niekedy k tomu pripravím zemiaky uvarené vo vode, ale chlieb im chutí viacej.
Dnes ju jedli k obedu studenú , lebo som ju varila večer. A zásadne v týchto horúčavách ani tekvicu, ani luskovicu, či inú podobnú omajdu nezohrievajú. Vyslúžila som si pochvalu, že lepšiu zmrzlinu ešte nejedli! :)))
|