Tatinkova vianočka

Autor receptu: diabambulka

No tak dnes sa rozhodol môj manžel,, že upečie vianočku - prvý krát v živote pripravoval kysnuté cesto a ako pomocník mu bol náš trojročný Filipko, ktorý zvláda prípravu kvásku :-))) Nieje síce poschodová, ale výborná. Snaha sa cení. Chlapi vsadili na istotu a pripravovali ho podľa receptu od babky. Musím ich pochváliť bola výborná .

Suroviny

Postup

  1. Do 200 ml vlažného mlieka s 1 lyžičkou cukru rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť. Do misy preosejeme múku, primiešame cukor, soľ, vanilkový cukor, vlejeme vykysnutý kvások, žĺtko, vajce + zvyšok mlieka a postrúhané maslo a hrozienka, ktoré sme si pred tým namočili do vody. Vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto si rozdelíme a vytvarujeme vianočky ( z tohto množstva cesta budú dve vianočky ). Preložíme na vymastený plech, potrieme, popicháme špajdľou a necháme ešte chvíľku kysnúť. Potom vianočku pomaly pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia. Vianočka vydrží dlho mäkkučká.
  2. Na budúce pridám fotečky aj poschodovej vianočky :-))) Zatiaľ dobrú chuť :-)))