Tatarák zo sviečkovice

Patrik Lednár
šéfkuchár Alizé restaurant & club v Bratislave, 21. mája 2010
Tatarák zo sviečkovice
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

400 g
40 g
40 g
3 ks
30 g
5 g
20 g
8 ks




Postup

  1. 1

    Hovädziu sviečkovicu očistíme od blán a zomelieme ju na mlynčeku na jemno (ak máte trpezlivosť, mäso si môžete aj naškrabať nožíkom na drevenej doske, alebo ak nemáte mlynček, môžete použiť kuter, ktorý býva súčasťou ponorných mixérov).

  2. 2

    Do zomletého mäsa pridáme všetky ingrediencie (šalotku jemne nasekáme, takisto aj pažítku), zamiešame a podávame s opečeným toastom.

  3. 3

    Náš tip na víno k tomuto pokrmu: Dunaj, 2008, výber z hrozna, Pavelka Víno, tmavočervenej farby s výraznou ovocnou chuťou po čerešniach, ktorá prechádza do čokoládových tónov.

Diskusia k receptu

ches
Tatarsky biftek, to je moje oblubene slavnostne pohostenie a najradsej k tomu zapijam sampanskym. Cervene vino sa my zda tazke.
jerica
To ani nemôže byť pravda , mám sviečkovú a rozmýšlala som , že zavolám kamarátke , čo všetko dáva na tatarák, no a otvorím moju KK varecha , tam rovno jednička recept na tatarák,poteší, zajtra máme poobede tatarák. Ďakujem.
evas13
Tatará potešil vždy. Bóóóže to bolo zábavy pri jeho príprave. Super recept.
zitar
To mi pripomenulo "moje mládí". Za študentských čias sme to jedávali v Lukavici v Prievidzi
alexdidi
mne tatarák tiež vždy pripomenie moje mládí...chodili sme na neho na Vežu v Prešove ešte ako stredoškoláci...vždy jeden tatarák a dvojitá dávka topinky...to boli študenské časy...dnes si ani ako dospeláci nemôžeme dovoliť tak často sviečkovicu...nuž vtedy nebola takou vzácnosťou...
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Robíme ho pravidelne, ešte je tam potrebné pridať mleté čierne korenie. Mäso v zmrznutom stave je možné aj nastrúhať na jemno (ručne, alebo na mixéri). Pi klasickom TB sa cesnak nedáva do mäsa, ale sa ním potierajú topinky. Najlepšie chutí na topinkách opečených na klasickej bravčovej masti - nie je to zdravé, ale suché toasty mi akosi kazia chuť tataráku.
maci1111
Mnamky, zboznujem ho. Ja masko viackrat pomeliem, urobim maly bochnik na tanier, do stredu malu jamku, kde dam zltok, oblohu davam: nasekanu cibulu, horcicu, kecup, sol, ml.korenie, cilli omacku - masko a prisady si kazdy zamiesava sam,nech si to zasluzi, k tomu topinky s cesnakom
evanaaa
Tatarák som jedla keď bol ešte dostupný, myslím tá sviečkovica, bola aj lacnejšia. Neskôr sme ho robili z iného druhu ,hov. mäsa. A nedávno bol aj tu, dokonca niekto pripomenul, že mäso sa musí naškrabať a nie mlieť, je to prehrešok, ktorý by nemal byť a to je pravda, ktorú uznávam aj ja.Dokonca sa polemizovalo aj o čerstvosti vajec, ale myslím si, že by nemali škodiť, lebo tatarák sa zje skôr, než si zmyslia (tie vajcia) pokaziť sa.
gabaone
Tatarský biftek robievam vždy na Silvestra, keď sa zídem s priateľmi a hráme do rána kanastu. Je to dobrota k vínku a na takéto stretnutia úplne úžasná. Už dávno ho neškrabem, hodím do robota a počkám, kým nie je správna konzistencia. Potom ho spolu nachutíme a potom už len mňamky, mňamky.
retig1
recept ničím výnimočný, reklama na víno dobrá
mognai
Ja do TB pridávam ešte čierne korenie, drvenú rascu a niekoľko kvapiek worčestrovej omáčky. Na hrianky používam bravčovú masť, jemne ich ešte posolím a hodne pošucham cesnakom (cesnak nie do mäsa!)
klekipetra
Nehnevajte sa, takto sa akože tatarák podáva "v krčme". Inak si hosť mieša mäso (nie mleté) sám, alebo požiada čašníka, aby mu ho namiešal priamo pri stole. A skúste dobré pivo.
janko67
Ak chcem odporučiť víno tak nebudem menovať výrobcu, čo si ale myslím že tu to bolo cielom.
chutimi
Re: janko67
suhlasim. ...a preto na ten just poznamenam, ze v Paparazzi maju podla mojich chuti (naj)lepsi tatarak namiesany kucharom...odporucam + na zaciatok nejaky dobry suchy drink
polovacka
janko67 ; ja si myslim ze tuna sefkuchar nevnucuje tento druh vina ( myslim ze to vino ma rad sefkuchar a preto ho doporucuje ) podla mna k tataraku je dobre cervene vino / kazdy nech pije take vino ktore mu chuti - neni podstatne ktore vino sa doporucuje ( inac to vino ktore doporucuje pan sefkuchar Dunaj 2008 ma vsetky vlastnosti dobreho - kvalitneho vina , osobne ja si dam Bordeaux - Geneau 2010 ktore ide k tataraku a taktiez k Steaku respektive k grilovacim specialitam vcitane ryb ) Ps: Dobra praca sefkuchar / tatarak
polovacka
doplnok janko67: dam ti otazku ( zaroven na nu aj odpoviem ) ktore halusky su najlepsie ? odpoved : na miske , lebo kazde halusky su dobre - cize najlepsie ( takto sa hovori na Horehroni , plati to na cele Slovensko )




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia