Tarte flambée - francúzsky slaný koláč (fotorecept)

Autor receptu: domi454

Tarte Flambée je známy alsaský slaný koláč na báze tenkého chlebového cesta a Crème fraîche. Pripravuje sa vo viacerých variantách – so syrom, hubami, špenátom... Cesto sa tradične vaľká do tvaru obdlžníka alebo kruhu. V závislosti na regióne sa tento pokrm nazýva rôznymi menami. V Alsasku je to Flammekueche, v nemčine Flammkuchen a vo francúzštine Tarte Flambée. Najlepšie chutí s bielym vínkom.

6
porcií
150 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ak nemáme crème fraîche, tak si môžme urobiť našu slovenskú verziu. V miske zmiešame kyslú smotanu s čo najväčším obsahom tuku, 2 lyžice zakysaného mlieka, soľ a mleté čierne korenie. Necháme chvílu postáť.
  2. Sušené droždie zalejeme teplou vodou (4 lyžice), pridáme štipku cukru, premiešame a necháme kvások vykysnúť. Ďalej si preosejeme múku, pridáme soľ, droždie a vodu a vypracujeme cesto. Necháme kysnúť 2 hodiny.
  3. Po dvoch hodinách si pripravíme slaninu a cibuľu. Slaninu nakrájame na tenké pásiky a cibuľu na kolieska.
  4. Cesto rozdelíme na tri časti ,každú vyvaľkáme a dáme na papier na pečenie a poprepichujeme vidličkou.
  5. Na cesto kladieme jednotlivé vrstvy - smotanu, nastrúhaný ementál, cibuľu a slaninu. Pečieme pri teplote 200°C si 20-25 minút.
  6. Po upečení servírujeme.