Do hrnca dáme cely obsah prvej plechovky kokosového mlieka a pridáme bielu, tuhšiu časť - kokosový krém z druhej plechovky. Číru tekutinu z druhej plechovky v tomto recepte nepoužijeme. Niektoré druhy kokosového mlieka je dobre nechať pár hodín v chladničke, aby sa vrstvy oddelili. Pridáme cukor, premiešame a na slabšom plameni varíme cca 50 -60 minút. Občas premiešame.
Cesto som pripravila v mixéri. Múku, oriešky, soľ, kypriaci prášok a štipku vanilky premiešame.
Pridáme olej a javorový sirup.
Mixérom niekoľkokrát "pulzneme", kým sa suroviny nespoja do mrveničky, ktorá sa ľahko spája. Cesto rozdelíme do štyroch formičiek s priemerom 12cm. Cesto prstami pritláčame na dno a steny formičiek. Upečieme v rúre vyhriatej na 180°C.
Medzitým kokosové mlieko s cukrom skaramelizovalo. Rozdelíme ho do formičiek.
Jablko ošúpeme, nakrájame na plátky a poukladáme na kokosovú vrstvu.
Smotanu zohrejeme a odstavíme. Pridáme kúsky čokolády a vymiešame hladkú polevu.
Polevu rozdelíme do formičiek a tartaletky necháme vychladnúť.
Preložíme do chladničky a necháme stuhnúť 2 hodiny.