Focaccia

Talianska focaccia

Autor receptu: luprox

Focaccia je tradičný taliansky chlieb, ktorý podávajú aj v tých najluxusnejších reštauráciach po celom svete. Na severe Talianska ho milujú s opraženou cibuľkou, na juhu Talianska ho pripravujú so sušenými paradajkami. Mne najviac chutí s olivami a rozmarínom ale nebojte sa vašej fantázie a vyskúšajte si svoju naj kombináciu. Buon appetito :-)

20
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Hladkú múku nasypeme do misky na kysnutie, pridáme soľ, droždie a všetko spolu premiešame.
  2. V strede si urobíme jamku kde pomaly nalejeme 300 ml vlažnej vody a 2 lyžice panenského olivového oleja. Cesto vymiešame mixérom do tuhej kompaktnej hmoty. Cesto uložíme do misky na kysnutie a necháme vykysnúť aspoň hodinku na teplom mieste.
  3. Vykysnuté cesto naolejovanými rukami roztlačíme na vopred naolejovaný plech. Do cesta pozapichujeme olivy, kapary a vetvičky rozmarínu. Cesto na záver pokvapkáme olivovým olejom a posypeme hrubozrnnou soľou.
  4. Pečieme cca 30 minút pri teplote 200 °C do zlata. Focacciu môžete vyskúšať aj s inými ingredienciami napríklad s opraženou cibuľkou, sušenými paradajkami, prosciuttom...