Focaccia
Talianska focaccia
Autor receptu: luprox
Focaccia je tradičný taliansky chlieb, ktorý podávajú aj v tých najluxusnejších reštauráciach po celom svete. Na severe Talianska ho milujú s
opraženou cibuľkou, na juhu Talianska ho pripravujú so sušenými paradajkami. Mne najviac chutí s olivami a rozmarínom ale nebojte sa
vašej fantázie a vyskúšajte si svoju naj kombináciu. Buon appetito :-)
20 porcií |
15 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Hladkú múku nasypeme do misky na kysnutie, pridáme soľ, droždie a všetko spolu premiešame.
- V strede si urobíme jamku kde pomaly nalejeme 300 ml vlažnej vody a 2 lyžice panenského olivového oleja. Cesto vymiešame mixérom do tuhej kompaktnej hmoty. Cesto uložíme do misky na kysnutie a necháme vykysnúť aspoň hodinku na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto naolejovanými rukami roztlačíme na vopred naolejovaný plech. Do cesta pozapichujeme olivy, kapary a vetvičky rozmarínu. Cesto na záver pokvapkáme olivovým olejom a posypeme hrubozrnnou soľou.
- Pečieme cca 30 minút pri teplote 200 °C do zlata.
Focacciu môžete vyskúšať aj s inými ingredienciami napríklad s opraženou cibuľkou, sušenými paradajkami, prosciuttom...