Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom fotorecept

pusta - fotkapusta, 26. apríla 2014
Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept)
Foto: pusta

Práve je sezóna smrčkov, tieto huby sú veľkou delikatessou. Mám síce len sušené smrčky, ale spravila som domáce tagliatelle zo semoliny s omáčkou z Zobraziť celý popisPráve je sezóna smrčkov, tieto huby sú veľkou delikatessou. Mám síce len sušené smrčky, ale spravila som domáce tagliatelle zo semoliny s omáčkou z čerstvého baby špenátu, cherry paradajok, smrčkov s koreninami a vzniklo rýchle, veľmi chutné a ľahké, jemne pikantné jedlo, ktoré vynikajúco doplnili tenučké hobliny z Parmigiano reggiano. Recept pridávam pre milovníkov domácich cestovín s hubami.

2
porcie
90 minút
príprava
4 - 5 minút
na 100 °C

Suroviny

na domáce tagliatelle:
200 g
2 ks
Omáčka:
1 veľká hrsť (alebo čerstvý)
podľa potreby na namočenie húb
50 g
1 ks menšia
1 strúčik
1 ks malá
100 g
100 g
2 - 3 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
Na posypanie:
podľa chuti tenké hoblinky
Do cesta:
1/4 ČL




Postup

  1. 1

    Do misy som dala múku semolina durum, dve vajcia a 1/4 ČL kurkumy, ani nie tak k vôli farbe a chuti, semolina je pekne žltá sama o sebe, ale najmä pre jej zdravotné účinky, chuť neovplyvňuje. Soľ do cesta nepridávam, zbytočne vysušuje cesto. len krátko o účinkoch kurkumy, ktorá dobre pôsobí: pri poruchách tráviaceho systému, zlepšuje činnosť žalúdka s pečene, znižuje cholesterol, podporuje vylučovanie žlče, posilňuje žalúdok, pôsobí pozitívne na zápalové ochorenia kĺbov ako napr. reumatoidná artritída, je vhodná pri prevencii chorôb spojených s oxidačným stresom, znižuje riziko nádorových ochorení, posilňuje imunitu, zlepšuje činnosť mozgu, znižuje riziko Alzheimerovej choroby a má iné priaznivé účinky. Semolina je múka z tvrdej pšenice Triticum durum, je výhodná najmä na výrobu kvalitných cestovín, nerozvaria sa a je výživná, má vysoký obsah lepku, čo nie je vhodné pre bezlepkové diéty, avšak má nízky glykemický index - uvádza sa menej ako 55 v škále od 0 do 100 a je veľmi vhodná pre diabetikov.

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesila som tuhšie cesto, spravila som z neho dve menšie gule,...

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...jednu z nich som zabalila do fólie, aby neobschla, ...

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ....kým z tej prvej som vyvaľkala tenučké, takmer priehľadné cesto o hrúbke asi 1 mm, ktoré som nechala voľne preschnúť na stole - asi 1 hodinu. To isté som spravila aj s druhou časťou.

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som vyvaľkané cesto stočila ako závin, ale nie na tesno a pokrájala som ho ostrým nožom na pásiky o šírke asi 1 cm,viac netreba, varením sa zväčší ich objem.

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pásiky som rozvinula po dĺžke a nechala som ich ešte voľne preschnúť - asi 1/2 hodiny, dajú sa aj usušiť a odložiť do zásoby.

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým cesto preschlo, namočila som na 30 minút do teplej vody sušené smrčky.

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokrájala som cherry paradajky na štvrtiny.

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Čerstvý baby špenát som odstopkovala, umyla a nechala som ho odkvapkať.

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pokrájala som jednu malú sušenú štipľavú papričku, cibuľu na kocky a domácu údenú slaninu na prúžky.

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dala som do osolenej vriacej vody variť tagliatelle, čerstvo vyrobené varím len 4 - 5 minút od chvíle, ked voda znovu zovrela a objavili sa na hladine. Usušené vopred do zásoby varím asi 7 - 8 minút. Výhodou semolinových cestovín je, že sa nerozvaria.

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na horúcom oleji som orestovala pokrájanú domácu údenú slaninu, sušenú štipľavú papričku,...

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...cibuľu,...

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...scedený baby špenát,..

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..cherry paradajky,...

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...pridala som prelisovaný cesnak,...

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...namočené smrčky aj s vodou, v ktorej boli namočené a restovala som ich do zmäknutia a odparenia tekutiny. Čerstvé smrčky sú ešte lepšie, práve teraz je ich sezóna :-)

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Scedila som uvarené tagliatelle, zbytočne ich nepreplachujem studenou vodou, aby sa zachovala chuť cestovín, niečo vody som z varenia som zachytila a aj s touto zachytenou vodou som...

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...pridala som tagliatelle k ostatnej orestovanej zelenine, premiešala a všetko som spolu ešte krátko orestovala.

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Horúce tagliatelle som spolu so smrčkami a zeleninou rozdelila na taniere, okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a na povrch som nasypala tenučké hoblinky syra Parmigiano reggiano, ktoré som robila za čerstva priamo nad tanierom s pomocou škrabky na zeleninu.

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Ide o veľmi chutné, ľahké a vo finále rýchle jedlo s delikatessnými voňavými smrčkami úžasnej chuti, výborne doplnenej chuťou jemnej zeleniny, domácej údenej slaniny a vynikajúceho syra v spojení s domácimi cestovinami, ktoré sú výrazne kvalitnejšie a zdravšie ako tie kúpené z obchodu. Skutočne to nie je žiadna veľká námaha a ani žiadna veda, vlastná práca sa oplatí a úžasne odmení. Prajem Dobrú chuť! pre záujemcov, ktorí chcú vedieť niečo viac o Kurkume, pridávam link: http://www.liecenie.info/liecive-koreniny/kurkuma/

    Tagliatelle so smrčkami, špenátom, cherry paradajkami a parmezánom (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

daguska
Velmi pekné.Moj otec tieto huby miloval.Nemám sancu sa k nim dostat,ale recept je urcite skvelý,no a cestoviny-ukázkové.
kukulienka71
Tie fotky sú oveľa-oveľa krajšie ako predtým:-)Aj rezance si pekné narobila,ľahký,chutný obed!
lusinkab
Velmi pekny recept hlavne,ze si si dala zalezat na domacich cestovinach to je stale bonus :-) len taka malicka rada (neber to v zlom) :-) s tym cesnakom tak ten by som neprelisovala len spucila s nozikom a pridala spolu s cibulou,chilli a slaninkou kedze viac prenikne chut kedze sa dostane pocas prazenia pekne do oleja a spenat pridat az upnlne nakoniec ked su uz huby uvarene a premiesala so zmesou a nechala varit max. 2 minutky len nech sa pekne scvrkne ale tym padom si zachova peknu zelenu farbu a aj jeho chut bude vyraznejsia. To len tak ak nabuduce budes robit inaksie dala by som sa pozvat :-)
pusta
@lucynka moja milá, dávno som ťa nevidela, konečne a mám z toho radosť. :-) nemôžem sa hnevať za dobré konštruktívne rady, práve naopak, cením si to :-)
poviem na seba, čo by málokto na seba zradil, stalo sa tak, že som ja stará skleroťáčka zabudla ako na smrť na moje smrčky, tie som chcela pridať už po orestovaní cibule a štipľavej papričky, ked som sa zbadala, už bol špenát zavädnutý a boli tam aj paradajky :DDD
s tým cesnakom i ostatným beriem - vdaka :-)
no a cestoviny, tie robím vždy zásadne domáce. ten záver už bol rovnaký, ako si spomenula.
neboj, ked prídeš, pozvem ťa na tie, ako majú byť! ako si napísala :-)
dakujem ti za rady a pekné zhodnotenie.
pusta
@megdesign - Marcel, áno, kúpila som si nový foťák, to vieš DDD
tvoje dobré rady o vyčistení zas.aného objektívu od šťastia s radosťou rozdávam každému, kto má podobné ťažkosti :-)
ešte raz ti zo srdca dakujem za pomoc :-)
pusta
@daguska , poviem pravdu, mne darovala tieto smrčky jedna milá varecháčka a som jej za to vdačná :-) tiež nemám možnosť sa k nim dostať.
je to úžasná delikatessa, často používaná práve vo Francii.
skoro mi zabehlo, ked som videla sušené smrčky v metre a stáli až 17 euro za púhych 30 gramov.
šťastlivec je ten, kto si vie teraz v sezone nazbierať čerstvé.
som rada, že sa ti receptík páči a dakujem i za pochvalu cestovín :-)
svedka
Krasne,krasne :) Neponuknes aj mna trochu? :D
pusta
milá@svedka , bude mi cťou, samozrejme, že ťa ponúknem :-)
dakujem za pochvalu.
eviana
Krásne sezónne jedlo, super zakomponované smrčky a naozaj nádherné fotky... funguje to :)
daguska
@pipinulka , preco sú smrcky odporné?Preco je autor receptu,ktprý sa ti nepáci "nejaká hlupaña"? Mne sa recept páci.Zo zásady sa vyjadrujem k receptom,ktoré ma oslovia.Ak sa mi nepáci,obídem.Ale nazvat nieco,co nepoznás hnusom je predsa len prisilná káva.Mozno by nezaskodilo trocha slusnosti.
safran
Rada by som si tento recept vyskúšala... boli sme na smrčky... a našli: kvitnúce vzácne zemské orchideje, javory, konvalinky, scily, mliečniky a veeeeeeeeľa slimákov :-) smrčok ani jedon :(((
fotky akoby čarovným prútikom...
daguska
@pipinulka ,nechcem nic rozoberat,zamotávat sa,to ozaj nie,myslím len,ze nie len to,co,povieme,ale casto,to,ako sme nieco povedali,o nás vypovedá dostatocne jasne do akej kategórie,co sa slusnosti týka patríme.To je vsetko,uz sa vyjadrím len k receptu. S veternými mlynmi nemám ambície súperit.
svedka
Vymenila pismenka a co ma byt?Neotravuj uz a tahaj do duchien,moc si toho popila ty pipina a citim sa trapne za teba,ako sa ponizujes :)
jozka2
Smrcky su vzacne huby,rastu iba skoro na jar v hustych lesoch,treba za nimi sa naslapat,ale ked sa najdu radost je ich zbierat a polievka z nich vonia po celej ulici.
pipinulka
@svedka , fakt? Nie je tomu tak dávno, čo si ma vychvaľovala do nebies, ale Ty to samozrejme nechápeš. A dovolím si tvrdiť, a som o tom skalopevne presvedčená, že neubehne veľa vody a pochopíš, kto je @pusta. Potom možno aj Ty sa budeš "ponižovať". Ale prosila by som Ťa, keď nevieš, o čo kráča, odpustí si tieto komentáre, OK? PS: Pozdravuj Vikingov!
svedka
Teba vychvalovala do nebies?To som tu nikoho....Nevrav ze ty si....nie,snad by sa nikto neznizil len na to,aby si zmenil ucet len za ucelom vulgarne urazat druhych,to je chore....Hanak?Vikingovia uz tu davno nie su ,mimochodom...A mne je to jedno,kto je aky naozaj,pokial sa sprava normalne,toto je len web stranka pre mna,nie sucast zivota.
svedka
A kedze ,,neviem,o co kraca,, , da sa to riesit aj nejak inak,cez TS alebo tak,nie?Nemusime to my nezainteresovani citat :)
svedka
...Inak,ja som si zastala @safran ,ty si o nej napisal/a,co je to za pliaga...ked uz tak...
pusta
@eviana , teší ma, že práve tebe sa páči receptík, však ty vieš prečo - tie úžasné smrčky, za ktoré ti dakujem :-)
no a tie fotky, koľko som sa natrápila, ako ma to vždy mrzelo a pomohol @megdesign - Marcel, povedal, kde je pes zakopaný, trafil kliniec po hlavičke :DDD a hlavne - poradil :-) zistila som, že aj mnohým varecháčom :-)
dakujem za uznanie.
pusta
@safran , ked sa už nepošťastili včera smrčky, tiež krásny úlovok a úžasný zážitok si mala :-)
nesmúť, však apríl, máj je ich sezona a ešte môžeš na smrčky natrafiť.
no dúfam, že už tie fotky pôjdu od teraz, len mám ešte viac receptov nafotených predtým, ktoré tiež pridám.
dakujem za ocenenie, teší ma to :-)
pusta

milá@svedka , mám pocit, že tvoja intuícia je správna a nedá sa oklamať, inak tiež si to myslím...
si veľmi šikovná a úžasný človek :-)
dakujem a peknú nedeľu ti prajem :-)

pusta
@jozka2 , máš pravdu, sú to vzácne huby a neskutočná delikatessa, už som ich robila v omáčke, tá spievala :-))) nuž, na polievku sa chystám, navnadila si ma :-)
o smrčkoch som sa dočítala, okrem toho, čo píšeš, že u nás rastú smrčky aj v svetlých listnatých lesoch, dokonca na pahorkatoinách, spáleniskách, ale aj v nížinách a dokonca v záhradách, ich sezonoa začína v marci, vrcholí v apríli a v máji. ako perlička je uvedené, ýe tu na SVK nájdeš chutnejšie smrčky ako sú české :-)
a je pravda, aj čo si napísala, ak objavíš jeden, tak na tom mieste blízko ich bude naozaj veľa :-)
dakujem za pochvalu.
elysa
rajčinky nemusím, ale bez nich by som si pochutila, krásny recept, aj obrázky...
pusta
@elysa , spokojne môžeš tie rajčinky vynechať :-)
so smrčkami si úžasne pochutnáš aj bez nich, teší ma, že tento jednoduchý receptík považuješ za krásny a to hodnotenie obrázkov ma teší ešte viac :-)
dakujem ti.
draho
recept je fajn,ale u nás už skončila sezona smrčkov.
pusta
@draho , to je škoda, že sezona smrčkov už skončila :-(
ja som mala sušené a darované. tie v metre sú neskutočne drahé - 17e za 30 g.
ale ak by si dostal aspoň sušené darom, aj tak sú vynikajúce :-)
teší ma, že sa ti môj receptík páči.
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia