Tafelspitz, alebo hovädzia špička v polievke (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Práve v jednoduchosti je krása toho receptu.Je to špecialita viedenskej kuchyne,hoci kto vie?Možná má pôvod aj u nás :-) Takú polievku robím dosť často a ak by som nenašla ten recept v časopise,ani neviem akú špecialitu varím.

4
porcie
10 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv si kúpime hovädziu špičku a špikové kosti.Ja som mala len kúsok móčingu ,lebo ten máme najradšej a tak som kvalitu toho receptu znehodnotila.A tiež som robila len z polovičnej dávky,ale ak vyskúšate podľa receptu,pripravíte si vraj originál Tafelspitz,lebo tam sú uvedené množstvá podľa receptu,ktorý ma v časopise zaujal.
  2. Špičku dajte variť do horúcej vody aj s lojom,v žiadnom prípade ju netreba orezávať.Nechajte pomali vrieť prikrytú s vodou asi 2 hodiny,teda len bublať.Počas varu zbierame penu,ak sa už pena nevytvára,pridáme bobkový list a korenie.Po dvoch hodinách neolúpanú,ale umytú cibuľu rozkrojíme a opečieme do tmava-pridá vývaru farbu.Zároveň pridáme zeleninu ,soľ,ak treba dolejeme vodu a varíme,až je všetko mäkké.
  3. Ako predjedlo podávame hrianku s horúcim špikom.Tu fotku nemám,nestihla som odfotiť,bolo skôr zjedené.Ale niekedy doložím.....:-)Tak som si pripravila na pažitkovú omáčku.......
  4. Potom sa podáva precedený vývar s mäsom a zeleninou.Žiadne cestoviny,či knedlíčky.....
  5. Polievku podávame s kompletným príborom.Najprv zjeme polievku so zeleninou a k teplému mäsu pridáme hrianky ( chlieb ) a pažítkovú omáčku.Použila som druhý tanier len kvôli foteniu,vraj sa konzumuje z polievkového.Ale hoci som bola vo Viedni,aj v milých kaviarničkách rodinného typu,túto polievku som nestihla,tak neviem.....
  6. Prípravu pažítkovej omáčky začneme tým,že namočíme nakrájaný chlieb vo vývare,necháme zmäknúť.Pridáme varené vajíčka,surové žltka a šľaháme.
  7. Ak sú zašľahané vajíčka,mixér odložíme a pomaly pridávame olej a na to už stačí vidlička.Tým vytvoríme chlebovú majonézu.Ja som robila pre dve osoby a tak k jednému vajíčku a žľtku som pridávala olej " od oka",pridala 1 lyžičku horčice,2 lyžice kyslej smotany,až mi hustota vyhovovala.Ale keď robil tú fajnotku p.Žídek,on pridal aj mlieko.A komu nechutí pažítka,môže si urobiť chren so strúhaným jablkom.Ak vyskúšate,tak DOBRÚ CHUŤ !