Karfiolový šalát

Tabouleh s karfiolom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

S pojmom a s rcp tabbouleh (tabúle) som sa stretol už dávno v TV pri programoch o varení. Ale pre vlastnú „tvorbu“ som sa rozhodol, až keď som minulý týždeň v obchode uvidel karfiolovú „ryžu“. Milovníci bylinek, si prídu na svoje. Na tri-štyri porcie potrebujete veľkú viazanicu petržlenovej vňate a menšiu mäty, ktorej tri druhy pestujem. Ak nebude karfiolova „ryža“, na veľkých „slzách“ postrúham jeho ½ hlávku. Chutný rcp, možno aj „do plaviek“, použiteľný ako hlavné jedlo, predjedlo, či príloha.

6-8
porcií
30-45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. … nuž toto je vstupná zostava ingrediencií, ale pri budúcom „mixe“ pridám aj pokrájané lístočky koriandra (cilantro), lebo obaja máme radi je jeho „tajomnú“ vôňu a chuť
  2. časovo najnáročnejšie je umytie, očistenie, „odhalúzkovanie“ a pokrájanie byliniek i červenej cibule,
  3. ktorú pridáme do zmiešovacej veľkej misy, podobne ako odstránenie „jadrinca“ z tzv. anglickej uhorky, jej následné pokrájanie na drobné kúsky,
  4. po ktorej nasledujú, taktiež bez dužiny, Roma paradajky,
  5. nuž napokon aj pokrájané lístočky mäty pomarančovej, pretože mi práve tento druh rastie pod oknom vo veľkom kvetináči
  6. medzitým mi moja šikovná a hlavne krajšia pomocníčka pripravila zálievku z ingrediencií, ktoré vidíte na obr. č. 6 (citrónová šťava je už v odmerke s extrapanenským olivovým olejom, ktorý odporúčam aj Vám, lebo „tabbouleh” sa nebude tepelne upravovať); samozrejme, množstvo pochutín si zvoľte, prosím, podľa predstáv Vašeho jazyka!
  7. vymiešannou zálievkou som polial povrch šalátu, jemne a nežne premiešal dvomi drevenými vareškami a potom už
  8. hotovo!
  9. takto vyzerá, ozdobený vrcholcovými lístkami mäty, ako hlavné jedlo, alebo predjedlo, ale keď ho použijete v bársktorej dobe medzi zobudením sa do nového dňa a opätovným úsnutím na nasledujúcu noc, nič sa nestane! ... teda, aspoň podľa mojej mienky!
  10. nuž a takto, ako príloha k pečenému kurčaciemu stehnu, podľa objednávky mojej švárnej pomocníčky! Dobrú chuť aj Vám, ak sa pridáte k davu, bažiacemu po „šlang” línii. Vo väčšine rcp som však takúto kombináciu byliniek a zeleniny, videl s cestovinami rôzneho druhu, ale bez nich je žiadaný zoštíhľujúci efekt lepší, väčší a hlavne výraznejší!
  11. takto, v spoločnosti rozmarínu, rastie moja mäta pomarančová, pod stenou vidíte dvojkrík bazaličky voňavej, bez ktorej si konzumáciu čerstvým paradajok a jedál s nimi už nedokážem ani predstaviť. V tunajších klimatických podmienkach aj tieto bylinky rastú bez problémov 12 mesiacov v roku!
  12. … stromy sa nevzdávajú a niektoré žijú aj ležiac, tak ako naša palma pred vchodom!