Szegedínsky babyguľáš pre mojich čvorgľov z jazera, tentoraz s medzinárodnou účasťou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant rcp na szegedínguľáš neodškriepiteľne patrí do rodinnej pokladnice každej slovenskej rodiny. To platilo a platí aj o našej famílii aj tu, ďaleko od rodnej hrudy. Moji slavni predkovia, zvlášť ich chlapská línia, si rada pochutnala na kombinácii s prerastaným bôčikom, nežnejšia línia so šťavnatým plieckom, ale pre svoje deti v rannom veku a neskôr pre mojich drobcov – bľižňakoch zo sídliska Nad jazerom – som ju pripravoval aj z tzv. zajačika; ako každý ocko, či dedko - deťom to naj .. .

6
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. vyberieme si hrniec (s pre nás optimálnou veľkosťou), v ktorom do zlatohneda vyškvaríme domácu údenú dobre prerastenú (tzv. Adidas_ku) slaninu (ja som mal, zhodou okolností kanadskú); v priebehu vyškvarovania slaniny, očistíme veľkú červenú cibuľu a 3÷4 strúčiky cesnaku (keby ich, náhodou, bolo 6÷7 nič sa nestane => co šicko ňešmerdzi a jake fajne); cibuľu postrúhame (keho ščipu oči, ta naj poreže na drobno) a cesnak pretlačíme (aľebo s nožom popučime a tiš porežeme na bars drobno); po vyškvarení slaniny uložíme na ňu postrúhanú cibuľu a pretlačený cesnak; premiešame a krátko porestujeme, až cibuľka získa priesvitnú sklenenú farbu (ta teraz už ňešmi šmerdzec, aľe fáájne pachnuc).
  2. bravčové mäsko pokrájame na väčšie kúsky (aby bulo do čeho kusnuc, ta ňe?), uložíme ho k voňavej urestovanej cesnakocibuľke, zmiešame (zasnúbime) ich a na 5´ ÷ 7´ im doprajeme svadobnú noc, až mäsko získa biely nádych.
  3. v priebehu ich „miliskovania sa“ pripravíme zostavu korenín a ostatných aditív; ja som tentoraz nemal čerstvú papriku ani paradajku, tak som použil Pace, mexický The original picante sauce, doma by som určite mal svoje lečo, a jednu maďarskú feferónku (abi toten székely gulyás ňešmakoval jak čerstvo nakošena trava); kápiový krém mám svoj domáci, vlastnoručne uvarený podľa rcp mojej mamky Aňuci) a ďumbier som použil práškový (bo šviži som bul ľeňiví nastruhac).
  4. medzitým sa mäsko „zatiahlo“, tak som naň porozkladal všetky potrebné ingrediencie, soľ som nahradil 2 PL vegety; šťava sa mi pozdávala málo lesklá, tak som ju nadstavil 2 PL olivoleja, zostavu som premiešal, nechal ~ 33´ podusiť a podlial ~ 250 ml horúcej vody;
  5. tak a toto je guľášový polotovar po „prebublaní“
  6. v okamihu je potrebné reagovať a pridať jemne vystískanú kyslú kapustu (ta tiš mam svoju doma kvašenu) s 2 bobkovými listami; zmiešame a krátko, ~ 15´, povaríme.
  7. už skoro segedínsky guľášik nadstavíme smotanovou zálievkou; ja som mal 150 ml anglickej smotany tuhej ako maslo (ale spravidla ju nemám, tak používam ~350 ml kyslej smotany), ktorú som dobre premiešal s 350 ml čerstvého mlieka (a abi mi to šicko pri vareňu nezhuľkovacelo, ta som do teho prišmarel pul mocca loški sodibiki) pozn. pre deťúrence a ostatnú drobnú háveď môžeme tento guľášik nadstaviť šľahačkovou smotanou (po košicky „šlahetkom)“; nežne, s citom, s láskou premiešame a nechápe 4´÷ 6´ prevrieť, až
  8. do tejto nádhernej farebnej a voňavej podoby; ak niekto z Vás na povrchu môjho szegedínu vidí nastrúhané kúsočky slovenského údeného oštiepku, tak sa vôbe nemýli; až teraz to je naozaj szegedínky guľáš s medzinárodnou účasťou, keď v ňom nechýba ani trikolóra našej vlajky; dovoľujem si Vás ubezpečiť, že szegedín s vôňou údeného oštiepku je to pravé orechové voňavé nebíčko nielen v papuľke a brušku, ale aj v nošteku (v chladničke som mal poslednú tretinku nášho oštiepku, na ďalšiu „dodávku“ si musím počkať, pokiaľ mi ju z balíka v New Yorku colníci nezrekvírujú, ako pred Vianocami 3,6 kg domácej slaniny a klobásy – žebi ich tam scislo a žebi šicke spuchľi, tak som še na našu kvašnu Kračunovsku poľivečku z našu kolbasu a spišske pirohi zos udzenu slaninu radoval a nakoňec som sebe mušel utrec suche gambi či piski)
  9. a servírovanie? Tak, ako vždy - s domácou parenou knedľou,
  10. českým plzeňským pivom v krištáľovom „krígli“ z Poltára na Slovensku.