Sýta jogurtovo-cícerová polievka (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborná turecká jogurtová polievka s cícerom a malými köfte guľkami :-)

Suroviny

Postup

  1. Pripravime si suroviny. Mlete hovädzie mäso cca 300 g, 4 väcsie zemiaky, cibulu a cicer v konzerve 800 g. Zemiaky hned aj ocistime a pokrajame :-) Z ciceru vodu nezlejeme, lebo v tom je ta dobra cicerova chut, takze to pouzijeme spolu s cicerom do polievky.
  2. Teraz si urobime nase köfte gulky. Do misky dame mäso, nadrobno nakrajanu cibulu, bulgur 1/2 dl, vajce, sol a Isot. Dobre zmiesame, nemalo by sa uz lepit, ale ak nahodou predsa, tak dame trosku struhanky. Nasledne robime z mäsa mensie gulky, ktore ukladame na mukou posypany tanier a v tej muke ich aj trocha pretrasieme, aby sa nelepili.
  3. Na troche oleja osmazime 2 PL salce cca 2 - 3 minutky. Zalejeme to vodou, ja som dala 2,5 l a privedieme do varu. Pridame konzervu ciceru aj zemiaky a privedieme znova do varu.
  4. Ked sa nam uz polievka zacala varit - vriet, tak do nej po jednom nahadzeme gulky mäsa. Nedavajte ich na kopu a po kazdych 10-tich premiesajte vareskou. Pridame sol podla chuti a nechame polievku varit cca 15 minut, cize kym zemiaky budu uz do 3/4 uvarene.
  5. Zatial si pripravime jogurt. V jednej miske zmiesame 400 g jogurtu,1 vajce a 3 PL hladkej muky. Metlickou som rozhabarkovala do jemna a este pridala 2 dl vody, aby to bolo tekutejsie.
  6. Po kontrole zemiakou, som liala do polievky rozmiesany jogurt a medzitym, ako som liala, tak aj hned miesala varechou. Takto nechame varit 10 minut. Medzitym si na troche oleja osmahneme 1 - 2 PL susenej mäty, ale fakt len par sekund, nieze vam prihori :-) Nasledne ju nalejeme do polievky a este spolu s mätou varime 5 minut. Ak treba, tak dosolime a mozme podavat :-)
  7. Polievka je naozaj velmi chutna :-) Je to dost syta polievka, ktora zazenie hlad a ku ktorej sa velmi hodi kus dobreho chlebika a cerstva cibula ;-P