Syrové pagáče fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 17. júla 2017

Mala som syr a musela som ho spotrebovať tak som upiekla na pokračovanie aj syrové pagáčiky.

30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml
100 ml vlažné
21 g
2 ČL
1 ks
100 g rozpustené
Plnka:
400 g postrúhaný
50 g rozpustené na potretie
 na potretie pagáčikov
 na posypanie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si kvások - keď je kvások hotový, pridáme preosiatu múku, ktorú sme si zmiešali so soľou, ďalej nalejeme vlažné mlieko, v ktorom sme si rozšľahali žĺtok, rozpustené maslo a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto a dáme ho do nádoby - nádobu zatvoríme a dáme do chladničky na 30 minút. Cesto nám síce veľmi nenakysne ale bude sa dať dobre vyvaľkať.

    Syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto po 30 minútach vyberieme z chladničky rozvaľkáme ho na tenší štvorec, potrieme rozpusteným maslom a posypeme 1/3 postrúhaného syra. Cesto poskladáme s prava do ľava a opačne na obálku, ešte raz na menšiu obálku a znovu dáme na 30 minút do chladničky.

    Syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu je zložené a ide do chladničky.

    Syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 30 minútach znovu rozvaľkáme potrieme maslom, posypeme ďalšou 1/3 syra a znovu tak isto poskladáme ako prvýkrát. A idem opäť na 30 minút do chladničky. Tak vlastne cesto kysne 1 1/2 hodiny.

    Syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz už cesto znovu rozvaľkáme a znovu potrieme rozpusteným maslom, posypeme posledným syrom poskladáme ale už len raz a nedávame už do chladničky, len ho rozvaľkáme asi na 1 cm a pokrájame na štvorčeky alebo ak chcete kolieska ale tam ostanú okrajky tak som pokrájala na štvorčeky.

    Syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokrájané cesto potrieme bielkom posypeme podľa seba kto čo má rád a dáme upiecť do rúry do ružova. Rúru som mala predhriatu na 200 stupňov.

    Syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    No a tu je hotovo celkové moje dnešné pečenie.

    Syrové pagáče (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

hadik
Ten úvod k receptu "Mala som syr a musela som ho spotrebovať tak som upiekla na pokračovanie aj syrové pagáčiky. " mi pripomenul Jiřího Babicu

Ten tiež robil tymiánové zemiaky, lebo mu zostal tymián, keby mu zostala majoránka, robí majoránkové zemiaky.

Bohužiaľ, video sem nedám, @redakcia nedovolí, ak mi neveríte, treba na Youtube hľadať "Babicovy dobroty - Řecké jídlo a lítající Řekové"

Takže, @sonulienka , keby si mala šunku, boli by to šunkové pagáčiky?
sonulienka
@had ík - nie neurobila by som šunkové. Preto som napísala, že toľko syra koľko som mala som už naozaj potrebovala zúžitkovať aby som ho nevyhodila. Preto tá úvodná poznámka. Nie je problém ju odtiaľ vyhodiť ak Ti to vadí. Ale tu ide o recept alebo sa už niečo na vareche zmenilo???
haji
Dnes jsi pekla na etapy, jak vidím, milá @Sonulienka. Nemám slov, toto se musí umět, nádherné pagáče i štrúdlíky! Postup i fota nemají chybu. Hluboce smekám, šikovná a pilná jako včelka Mája!
zahra
hadik naco uskrn, ani sunkove by neboli na zahodenie. Mne sa paci ak si niekto rychlo poradi s tym, co ma doma. Lebo poznam priatelky, co tyzdne rozpravaju, co urobia, ked budu mat vsetko potrebne. Sonulienka je sikovna ako moja mamka. Ziadna navsteva ju neprekvapi, rychlovky sype z rukava a nie hociake, skvele!
sonulienka
@Zahra srdečná vďaka a veru nám chutili nemajú chybu. Treba vyskúšať a čo už každý sme iný. Nech sa každý predvedie a dá sem dobrý recept vlastne o tom je to tu na vareche.
luss44
krásne vysoké, nalístkované, no a syrové sú moje obľúbené. Robievam občas podobné, len s údeným syrom. @Sonulienka nič z rcp nevyhadzuj, prečo? Že si šikovná gazdiná ktorá vie zužitkovať čo má momentálne doma? Takým patrí kuchyňa.
babka123
Sonulienka, veľmi sa mi páčia Tvoje syrové pagáče, chválim aj nápad pokrájať to na štvorčeky, šikovnejšie ako na kolečka.
fialka49
Sonulienka, myslím si, že Hadik je niekto z voľakedajších rýpalov, ktorých tu jedného času bolo veľa. Ty si jedna z mojich obľúbených a dávnejšie som ťa tu nenašla. Ďakujem za pagáčiky a v pondelok ti dám vedieť, ako sa mi podarili. Zaujalo ma kysnutie v chladničke.
1x kimlo
torticka
No, uz len si sadnut za krasne prestrety. stol, ako mas Ty, a papkat. A este kavu k tomu, a zase mnam.
sonulienka
@Fialka49 máš pravdu aj ja som si to myslela určite bol alebo bola z varechy vyhodená tak sa prihlásil pod iným menom a rýpe ďalej ale čo už aj taký ľudia musia byť s tým nič nenarobíme. Budem rada ak mi dáš vedieť ako chutili.
hadik
@Fialka49 (17.7.2017 20:53)

Ja som si myslel, že fialková sezóna je na jar a nie v lete.
jankavaskova
Tesim sa, ze dnes citam novinky :-)
Uplne najradsej mam syrove pagaciky a tieto su este aj nalistkovane, no jednoducho musim skusit. Pekny den
fialka49
Hadik - sloboda myslenia je sloboda limitovaná iba vlastným svedomím; zakladá sa na nej sloboda prejavu. A ty si sa prejavil. Nič viac, nič menej ku tvojmu komentáru.
2x kimlo a haji
sonulienka
Ja sa len čudujem, že je ešte tu a nevyhodili ho. Takých ľudí čo sem nedávajú recepty a len urážajú tu nemajú čo robiť.
A toto bude asi chlap v sukni keď sa mieša sem...... a blbými poznámkami., žiadny recept nič.....
fialka49
Sonulienka, koštovačov na pagáčiky podľa tvojho receptu bolo na rodinnej oslave pätnásť. Zhodnotili jednohlasne - majú jedinú chybu - je ich málo!!! Dobre sa mi robilo s cestom, mala som obavy, či im chlad neuškodí na vykysnutí, parádne lístkovali, chuťovo boli výborné. Ďakujem za recept, milá Sonulienka. Dávam všetkých 5 *****
sonulienka
@Fialka49 ani nevieš ako si ma potešila. Som naozaj rada, že chutili a v tom máš pravdu, že majú túto chybu. Skonštatovala som, že na budúce bude dvojitá dávka.
fialka49
Sonulienka, s tou dvojitou dávkou súhlasím aj ja. Prajem ti pekný pohodový deň.
danuska77
Dobrý deň @Sonulienka ,
veľmi sa mi páči váš recept.
Mám jednu otázku - mätie ma maslo, ktoré je uvedené v surovinách k cestu ale v postupe uvedené nie je - je tam 100g rozpusteného masla, v postupe sa neuvádza (alebo som si nevšimla?).
V plnke je uvedené 50g rozpusteného masla - to je spomenuté že sa potiera predtým ako sa posype syrom.
Chcela by som pagáčiky upiecť a nie som skúsená pekárka, tak preto sa pýtam. Vopred ďakujem za odpoveď.
sonulienka
@Danuska77 - v prvom rade sa veľmi ospravedlňujem, že len teraz odpovedám ale neboli sme doma od včera a teraz som si zapla len počítač.
To 100 g masla ide do cesta a do postupu som to zabudla napísať opravím to tam. Tak ak ešte pomôžem keď sa pridávajú suroviny a ide sa cesto miesiť sa pridá aj rozpustené maslo do cesta.
Ešte raz sa ospravedlňujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia